- yada kireçli toprak
- Üzüm şarkısının kaydı:)
Yapılışı:
1)Üzümleri sirkeli suda iyice yıkayıp,düdüklü tencereye alıyoruz(benim tencereme bir defada 3 kilo üzüm sığdı)
2)Üzümleri 20 dk.haşlıyoruz(sıkmakla uğraşmaya gerek yok.Süre tencereden tencereye değişir,iyice yumuşayacaklar)
3)Tel süzgeç veya kevgire döküp üzüm suyumuzu süzüyoruz.(6 kilo üzümden 4.5 litre üzüm suyu elde ettim,posayı saklıyoruz tel süzgeçten geçirip üzüm pestili yapacağız).Üzüm suyumuzu ağzı geniş bir tencerede ocağa alıp bir taşım kaynatıyoruz.
4)Bu aşamada kestirme işlemini yapacağız.Ben 3 tatlı kaşığı karbonatımı ekledim.Tencerede inanılmaz bir hışırtı oluyor ve kabarcıklar morarıyor bu doğru yolda olduğumuzun işareti:) Okuduğum yazıda hışırtı kesilinceye kadar toprak ve karbonat miktarını artırmamız gerektiği yazıyordu.Ben acı olur diye bu kuralı ihlal ettim.
5)Ateşi kapatıp bir gece üzüm suyunu dinlendiriyoruz.
6)Ertesi gün üzüm suyunu tekrar kaynatıyoruz.Ben 80 dk. kaynattım.Fakat 70 dk nın sonunda ki yoğunluk çok daha güzeldi.Son 10 dk. gereksiz oldu.
7)Temiz bir tabağa kaşıkla bir damla pekmez akıtıyoruz dağılmıyorsa pekmezimizin kıvamı tamamdır.Yada kaşığa aldığımız pekmez iki damla şeklinde akıyorsa.Ben her ikisini de test ettim:)
6 kilo üzümden yaklaşık 500 gr. pekmez elde ettim.Bir çorba kaşığı pekmez,iri bir salkım üzüme denk geliyor.İnsan bize pekmez diye ne yediriyorlar diye düşünmeden edemiyor.Asıl bomba tadında öyle yoğun bir meyva aroması var ki,meğer ben pekmez seviyormuşum.Hazır pekmezlerde hangisini yersek yiyelim aynı tadı alıyoruz ya.Ev pekmezinde meyvanın aromasını hissediyorsunuz.Muhteşem bir tat,ben yaptım diye mi böyle hissediyorum acaba:)
Üzümleri sıkmakla uğraşmadığım için yıkama ve kaynatma dışında hiçbir zahmeti yok.Kaynarken de ilk bir saat,yanına uğramanıza gerek bile yok.Bir saatin sonunda yoğunlaşma başlıyor o evrede yanmasın diye 10-15 dak. başında bekliyorsunuz.Hepsi bu.Denemeye kesinlikle değer.Bir sonra ki denememi pekmez toprağı ve kokulu siyah üzümle yapacağım inşaALLAH.
Sevgiyle kalın...
Evde yapılan gibisi yok. Ellerinize sağlık;) 2. maddede üzümleri haşlıyoruz demişsiniz bu aşamada su katılıyor mu?
YanıtlaSilteşekkür ederim,hiç su katmıyoruz.üzüm su oranı yok yüksek bir meyve. sıkma derdinden kurtulmak için haşlıyoruz.çok işe yarıyor:)
SilPekmeze karbonat eklenmez. Üzüm suyu sıkıldıktan sonra özel bir toprakla muamele edilerek içerisindeki asit nötrleştirilir. Toprakta Yeterince dinlenmiş üzüm suyu süzülür, önce tencerede kaynatılır, daha sonra içerdiği suyun daha hızlı buharlaşması için ağzı geniş bir kapta kaynatılır. Köpüğü alınır. Yeterli kıvama geldikten sonra ateşten alınıp soğumaya bırakılır. Eğer yeterince kaynamazsa sıvı, üzüm suyu kıvamında kalır, bu da pekmezin erken bozulmasına neden olur.
Silverdiğiniz bilgiler için teşekkürler mustafa bey,pekmez toprağı bulamadığımız için karbonat kullandık ve 7-8 kişi denedik hepimiz başarılı olduk :)
SilSelam Emine hanım...Şu an sizin tarifi uyguluyorum. Karbonat ilave ettiğim anda yemyeşil oldu üzüm suyu ve köpürmeğe başladı ...Ne yapmam gerekecek...selamlar
Silhamarat hatun pekmezini bile kendi yapmış.
YanıtlaSilmaşallah
teşekkürler nabrut,tevazu göstermek isterdim,ama hiç içimden gelmiyorum,hamaratım dimi :)
Sile pes diyorum başka bir şey demiyorum...
YanıtlaSilhayır diyorum:bravoooo :))
ben pekmez kavanozunu her kahvaltıda masaya koyup bir kaşık bile ağzıma sokmaya üşenirken sen otur pekmez yap..korkar oldum ben senden...vallahi bravo...
teşekkür ederim basilyus.açık söylemem gerekirse,bazen cesaretimden korkuyorum.karar verip başlıyorum.sonunu düşünsem kesinlikle başlamam herhalde.
Silbu daha bir şey değil kaynatma salça yapmaya kalktım,öyle patlıyor ki hem kendimi yaktım hem bir hafta mutfak temizledim :)
elinize sağlık canım :)
YanıtlaSilteşekkür ederim eda :)
SilElinize sağlık Emine hanım :)
YanıtlaSilçok teşekkür ederim hande hanım.sevgiyle...
Sileline sağlık bence güzel bir paylaşım. bu arada blogunu takibe aldım banada bekliyorum bye
YanıtlaSilMerhabalar ben bu tarifinizi uygulayarak pekmez yapmaya çalıştım. Biraz önce üzüm suyuna karbonat döktüm ve şarap rengindeki suyum yeşilimsi bir renk aldı.ki ben sizin ölçülerinizden de az kullandım. Yarına kadar dinlendiricim. Sizinki de böyle mi olmuştu. İnşallah bunca emek ve üzüm heba olmaz.
YanıtlaSilendişelenmeyin,benimki de yeşillenmişti.şu ana kadar deneyen kimsenin ki başarısız olmadı.kaynamanın son dakikalarında tetikte olmak gerekli ne çok yoğun ne çok sıvı olmalı.kolay gelsin :)
SilBasardim galiba...Teşekkürler.
YanıtlaSilafiyetle güzel günlerde yiyin inşaALLAH,sağlık, şifa olsun :)
Silbiz yılda 6 büyük kazanlarda yaparız..ve pazarlarda alıcılara satarız.pekmez için toprak kullanırız..mis gibi harika pekmez olur..kış boyunca ( evde 3 kişiyiz ) çocuguma hergün bir yemek kaşığı içiririm..5 litreden fazla tüketiriz...
YanıtlaSilbüyük kazanda ve odun da yavaş yavaş kaynatırız..karbonat bilmeyiz..yaptığınız orjinali olması gereken gibi oldu ise sorun yok elinize sağlık..
sevgili adsız toprak bulamadığım için karbonatla deney yaptım :) tadı, bilinen üzüm pekmezlerine göre çok daha lezzetli oldu.Sanırım bunda sadece sofralık olarak üretilen lezzetli bir üzüm kullanmam etkili oldu.bu sonbahar toprakla da deneyeceğim inşaallah.sağlıcakla...
SilMerhaba bizde kazanlarda toprakla yapıyoruz ama biraz önce okuduğum makale kafamı karıştırdı toprağın zararlı olduğu kanserojen madde içerdiği yazıyor ve topraksız yapılması öneriliyor kazanda karbonat nasıl ayarlanır acep. :)
SilHarika bir tarif! İlk defa bu tarife göre pekmez yaptım. Kalsiyum karbonat kullandım. Tadı ve aroması nefis oldu! Teşekkürler.
YanıtlaSilBende deniyorum umarım başarırım...
Silhurma pekmezi nnasıl yapılır yardım istiyorum
YanıtlaSilÇok teşekkürler tarif için.6 kg siyah üzümden 500 gr da bizim pekmezimiz çıktı,tadı müthiş güzel.Karbonatla beraber odun külüde azcık kullandık karbonat azcık taşırdı köpürerek.İyi günler.Sevinç
YanıtlaSilResimlerle birlikte muhteşem bir sunum olmuş, elinize sağlık. Hem pekmezi yaparken hem yazıyı hazırlarken... :) Sitenize katıldım ve takipçiniz oldum. Bana da gelir misiniz? Sevgiler... :)
YanıtlaSilTarifinizi uyguluyorum şu an! Dün başladım. Şu an kaynama aşamasında. Biraz yeşilimsi kef oluyor onu alıyorum. Sorum: üstü açık mı kaynasın?
YanıtlaSilYaptım hazır. Pekmezim siyah değil koyu kahve rengi, normal mi? Bir de hafif ekşimsi, neden olabilir? 6kg üzümden 1litre pekmez oldu, normal mi??
YanıtlaSilBen Yaptım tadı tuzlu oldu ve koyulaşmıyo 😔
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilBen de yaptım. Kıvamında sorun yok ancak karbonat tadını alıyorum. Sizde de var mıydı böyle bir tat?
YanıtlaSilMerhabalar .. bende yakin zamanda denemeyi dusunuyorum fakat uzum tam olarak nasil olmali? bahcmizdeki siyah uzumler uygunmudur emin deilim :( birde uzumu kaynattiktan sonra geriye kalan kabuk ve cekirdekleri pestil yapiminda kullanacagim demissiniz tarifini verebilir misiniz? Tesekkurler :) pinar
YanıtlaSilslm hepinize bilgileriniz için teşekkürler.Bende bugün evde pekmez yapmayı deneyecem.Üzümler bağçemizden kül kullanmayı düşünüyorum fakat biz sobada pireslenmiş odun kullanıyoruz onun külünü kullana bilirmiyim birde ben üzümleri tek tek salkımdan ayırdım tencerede dahaçok üzüm olsundiye cevabınızı bekliyorum herkeze hayırlı güzel günler dilerm.
YanıtlaSilslm hepinize bilgileriniz için teşekkürler.Bende bugün evde pekmez yapmayı deneyecem.Üzümler bağçemizden kül kullanmayı düşünüyorum fakat biz sobada pireslenmiş odun kullanıyoruz onun külünü kullana bilirmiyim birde ben üzümleri tek tek salkımdan ayırdım tencerede dahaçok üzüm olsundiye cevabınızı bekliyorum herkeze hayırlı güzel günler dilerm.
YanıtlaSilslm hepinize bilgileriniz için teşekkürler.Bende bugün evde pekmez yapmayı deneyecem.Üzümler bağçemizden kül kullanmayı düşünüyorum fakat biz sobada pireslenmiş odun kullanıyoruz onun külünü kullana bilirmiyim birde ben üzümleri tek tek salkımdan ayırdım tencerede dahaçok üzüm olsundiye cevabınızı bekliyorum herkeze hayırlı güzel günler dilerm.
YanıtlaSil2013 de yazdığınız bu blogu ben 3 sene sonra hortlattim ama, sizin yapmayı istediğiniz kokulu üzümler bizim bahçemizde vardı ve karbonat kullanarak çok güzel bir Pekmez yaptık :) . Sizin bu yazınız çok yardımcı oldu bu konuda. Teşekkürler. Burada bazı deneme arkadaşlar tuzlu veya karbonatlı tadı oldu demişler ama burada püf nokta karbonat attıktan sonra oluşan yeşil köpüğü uzaklaştırmakta.
YanıtlaSilMücahit bey bende evde uzum pekmezi yapmak istiyorum oğluma surekli marketten yedırıyorum kafama takılan bisey var normal karbonat mı kullandınız bide eczanelerde satılan ingiliz karbonatı varmış yoksa ondanmı kullandınız bide odun kuluyle aynı sekilde oluyo mu odun kuluyle deneyip yorum atan olmamis kararsız kaldım
SilBen de yapacağım inşaallah ama odun külüyle yapacağım İngiliz karbonatını bulamadım odun külüyle olunca tülbente bağlanmış halde ekleyeceğiz
SilBen de yapacağım inşaallah ama odun külüyle yapacağım İngiliz karbonatını bulamadım odun külüyle olunca tülbente bağlanmış halde ekleyeceğiz
SilBugun bende yapdim Birazini sizin yarif gibi yapdim pekmez toragi ile toprak 6 kilo uzume uc yemek kasigi az geldi sanirim hafif eski gibi geldi kalanida un torbasina koyup cizmeleri giyip torba bagladim ayagima yarim torbaya uc avuc dolusu toprak katdim bir guzel ezdim kaynatdim suan dinlenmede yarin kaynatacagim ama guzel oldu girunusunden belli vede ben pekmezi kendi bahcemin uzumu sizin arayip bulamadiginiz kokulu uzumden ve bir kac senedir yapiyorum Herkese afiyet olsun Kendin kokusunu alarak yapmak bam baska zevk veriyor kaynarken suan bile pekmez kokusuna bayiliyorum Almanyadan selamlar
YanıtlaSilTarifinizi denedim karbonat katınca kıpkırmızı olan üzüm suyum yeşerdi :( sabahtan beri uğraşıyorum, ne yapmam gerekir?
YanıtlaSiltoprak kül filan ne diye katıp meyvenin doğal asitliğini bozuyorsunuz. direk olarak suyunu kaynatın köpükleri yoğunlaştıkça kevgirle alıp atın.toprak bazik olduğundan ilk başta,içindeki partiküllerin dibe çökmesi esnasında şıranın fermentasyona geçmesini önler. bir yada iki gün bekletilrn şıra duru bir hale geçer.daha sonra şıra üstten alınır ve tortular dipte bırakılıp berrak şıradan çok kaliteli pekmez yapılır.toprak filan kansorejen yada zararlı metaller, maddeler içerebilir sakın kullanmayın. benim herzaman yaptığım gibi direk sade üzüm suyunu kaynatıp pekmezinizi yapın..doğal asitliğinide bozmayın.karbonat çok gereksiz hemde sodyum yani tuz oranını artırıyor.
YanıtlaSilsekeri az meyvelerde sadece kaynatarak kıvam olusur mu..
Silİlk defa deniyorum sanırım onca emeğim boşa gitti :(
YanıtlaSil100 kg elmadan yaklaşık 8 litre üzümdende 12 litre pekmez elde ediliyor.ne toprak ne kül nede karbonat benzerine gerek yok ve kullanmıyorum. katkısız saf meyve pekmezi elde ediyorum. sırada nar armut ve portakal pekmezi var.çok zevkli bir uğraşı.pırıl pırıl ışıldayan pekmezleri seyretmek de çok zevkli oluyor.
YanıtlaSilarpadan yaptığım pekmezin ise çok daha hafif ve sağlığa çok faydalı malt şekeri ihtiva ettiğinden dolayı apayayrı bir yeri var.yapımı biraz uzun sürüyor sadece.tadı ise çok farklı.
YanıtlaSilPekmeze karbonat eklenmez diyen yorumlar yapılmış. Geleneksel olarak pekmez kil ile yapılıyor olabilir ancak killi toprakta radyasyon oranı yüksek olabilir, bu nedenle karbonat daha güvenli. Bir de aşırı kaynatılan pekmezlerin mide kanserine yol açtığını söyleyen tıbbi çalışmalar var. Buna da dikkat etmek lazım.
YanıtlaSilEllerinize sağlık emine hanım. Su an tam aradığım tarifi buldum vede uyguluyorum. Fakat bir sorum var:karbonatı katınca yeşilli köpük oluşmaya başladı. Böyle mi olması gerekiyor ki? Karıştırdım yeşilli köpük ler gitti ama tencerenin etrafı yem yeşil? Sizdede öyle oldu mu?
YanıtlaSilBu gecelik dinlesin,yarina devam :) görüşmek üzere.
Emine
Ben su kattım kaynatirken insan der su katmayın diye.
YanıtlaSilVerdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilTebrik ederim biz köyde babaannemin 200 yıllık bağından organik üzümlerle pekmez toprağından yaparız ve 8 saate yakın odun ateşinde bakır kazalarda kaynatırız aroması kokusu şifası anlatılamaz
YanıtlaSilİsteyene temin edebiliriz yüzde yüz garantili istediğiniz laboratuvarda inceletebilirsiniz
YanıtlaSilFermente elma ve üzüm sirkelerimiz siyah çekirdekli kuru üzüm hepsi doğal
YanıtlaSilBen bugün karbonatla yaptim üzüm ekşisi oldu Pekmez olmadi neden aceba 3litre suya 1.5 tatli kasigi karbonat Koymustum.
YanıtlaSilKarbonatini kattıktan köpüğünü aldıktan sonra süzdürecek miyiz
YanıtlaSilBenimki de acaba ekşi mi olacak
YanıtlaSilBenimkisi çok ekşi oldu ben de şeker koydum
YanıtlaSilÇatlak yemin ederim bu kadın.....
YanıtlaSilOncelikle tebrik ediyorum evde pekmez yapmak cesaret ister suan bende araştırma yapıyorum elimde 6 7kilo kadar üzüm var y3nmiyor ziyan olmasını istemiyorum düdüklü tencereye üzüm leri koyup su ekliyormuyuz kaç dakika kaynatılır
YanıtlaSilAnnemle denedik çok güzel pekmez oldu 😊
YanıtlaSilbende dun uzunleri ezip kaynatip bugun pekmezim hazir basta olmadi sandim ama son dakka kivam harika oldu
YanıtlaSilyanliz cok kaynatinva cok kivamli oluyor kaynatma suresi cok onemli
YanıtlaSilEskişehir
YanıtlaSilAdana
Sivas
Kayseri
Samsun
CZ2
Muğla
YanıtlaSilSamsun
Eskişehir
Sakarya
Kars
8ADDR
ankara parça eşya taşıma
YanıtlaSiltakipçi satın al
antalya rent a car
antalya rent a car
ankara parça eşya taşıma
ZSY
Kocaeli Lojistik
YanıtlaSilUşak Lojistik
Osmaniye Lojistik
Çorlu Lojistik
Kocaeli Lojistik
GCCV62
6EBB8
YanıtlaSilTekirdağ Fayans Ustası
Silivri Fayans Ustası
Dxy Coin Hangi Borsada
Çorum Şehir İçi Nakliyat
Karabük Şehirler Arası Nakliyat
Yenimahalle Boya Ustası
Bilecik Şehir İçi Nakliyat
Karabük Şehir İçi Nakliyat
Ünye Çekici
86114
YanıtlaSilbinance %20
6F959
YanıtlaSilAntalya Bedava Sohbet
Izmir Sohbet Muhabbet
canlı sohbet sitesi
mersin canli goruntulu sohbet siteleri
edirne görüntülü sohbet uygulama
konya rastgele sohbet
ücretsiz sohbet siteleri
görüntülü sohbet siteleri ücretsiz
sohbet uygulamaları
1C53A
YanıtlaSilAntep Telefonda Kızlarla Sohbet
van seslı sohbet sıtelerı
bursa canlı sohbet uygulamaları
uşak yabancı görüntülü sohbet
yalova sesli sohbet
Eskişehir Random Görüntülü Sohbet
muhabbet sohbet
konya canlı görüntülü sohbet uygulamaları
yabancı canlı sohbet
91677
YanıtlaSilSnapchat Takipçi Hilesi
Kaspa Coin Hangi Borsada
Binance Referans Kodu
Tumblr Beğeni Satın Al
Lovely Coin Hangi Borsada
Bitcoin Kazanma
Threads İzlenme Satın Al
Osmo Coin Hangi Borsada
Trovo Takipçi Satın Al
ewrfredtedetfretgy
YanıtlaSilشركة مكافحة حشرات