14 Eylül 2013 Cumartesi

ÇOK KOLAY SALÇA YAPIMI VE DOMATESİN FAYDALARI

O bize coğrafi keşiflerin en güzel armağanı.Domatesten söz ediyorum.Avrupaya geldiğinde zehirli olabileceği gerekçesiyle 1900 lü yıllara kadar insanlar onu yemeyi reddetmişler.Bu güzelliğin sebepsiz yaratılmamış olduğunu düşünenlerse onu şifa için vücudlarına sürmüşler.Uzunca bir süre de domatesler kızarınca çürümüş zannedilip asla yenilmemiş:( Bir dönem de Avrupalılar insanda romantik duyguları tetiklediğine inandıklarından onu aşk meyvası diye anmışlar.Sonra Amerikan mahkemesi sebzelerle depolanıp saklandığı için onu meyva değil de sebze olarak tanımlamış.Anlayacağınız domates 20 yy.'a ulaşıncaya kadar başına gelenler çile bülbülüm çileymiş.
 Daha sonra bilim camiasının ulularının yaptığı araştırmalar,onun tahtını da tacını da sarsılmaz hale getirmiş. 
 Cambridge Üniversitesi'nde yapılan araştırmada domatesin insanlarda kan akışını hızlandırdığı ve damar rahatsızlığı olan hastalarda önemli iyileşme sağladığı gözlemlenmiş.Akabinde hemen domates hapları piyasaya sürüldü(hani şu bir tanesi 3 kilo domatese denk olanlar)Domateste bulunan likopen ve selenyumun:Prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim çevrelerinde kabul gören güçlü bir varsayım.Ayrıca içinde ki, A,C vitamini,potasyum,folik asit gibi maddelerin bağışıklık sistemini güçlendirdiği,gribi önlediği,cildi gençleştirdiği, kolestrolü dengelediği, yaşlanmayı yavaşlattığı ve romatizmal hastalıklarada iyi geldiği söyleniyor.Likopen sebze ve meyvelerde doğal olarak var olan bir pigment(dokulara renk veren madde).İnsan vücudu likopen üretemiyor.Likopenin % 85'i kolayca ulaşabileceğimiz domates ve domates ürünlerinde bulunuyor.Hem bağışıklık sistemimizi güçlendirmek hem de kansere karşı kendimizi korumak için günde 6-7 kaşık pişmiş domates ürünü yememizi hekimler şiddetle öneriyor.Isıl işlem ve biraz yağ likopenin etkisini daha da artırıyor.Bu durumda konsantre likopen için evde salça yapmaktan daha akıllıca bir yol görünmüyor.Ben de aklın yolunu seçtim ve kolay bir salça yaptım.Kolay salça yapmanın önemi sadece pratik olması değil.Doğru hava koşullarının olmadığı bölgelerde,küflenme ve aşırı tuz kullanımı gibi salçayı tehlikeli gıda durumuna sokan faktörlerden de korunmuş oluyoruz.
 
MALZEMELER
  • 4 kilo armut domates
  • tel süzgeç
  • düdüklü tencere
  • blender
  • kevgir
YAPILIŞI
1)Domatesleri yıkayıp,2'ye bölerek düdüklü tenceremize koyuyoruz(10 dk.)
2)Düdüklü tencerede 5 dk haşlıyoruz(süre tencereden tencereye değişir,yumuşayacak ama püre olmayacak)
3)Bir kevgire boşaltıp suyunu süzüyoruz(5 dk.)
4)Tekrar tencereye aldığımız domatesleri blendırla püre haline getiriyoruz.(5 dk)
5)Tel süzgeçe döktüğümüz domates püresini,sadece kabuk ve çekirdek kalıncaya kadar süzgeçten geçiriyoruz.(Başlangıçta bir kaşık sonrada lateks eldiven kullandım.(20 dk)
6)Süzgeçten geçirdiğimiz püreyi ocağa alıp suyunu uçurmak için kaynatıyoruz.(Bu aşamada kaynayan püre inanılmaz patlamalar yapıyor,mutlaka bir kapak kullanmalısınız varsa kalkanda olabilir:)Ben böyle patlama görmedim(yaklaşık 25 dk.ben fazla sabredemedim)
7)Sıcak domates püresini kavanozlara doldurup, ters çevirip bir gece bekletiyoruz.(konserve salçamıza hiç tuz eklememiş oluyoruz)
 Sadece 70 dk'da yarım kiloluk 2 kavanoz salça yapmış oldum.Daha doğrusu likopen konsantresi:)Neden bilmiyorum kendimi iki bidon salça yapmış gibi becerikli hissediyorum:)Her gün yaparım ben bundan.
      Konserve yapmak istemeyen içine tuz ilave ederek fırında veya açık havada iyice kurutabilir.Ben biraz zeytinyağıyla besin takviyesi olarak kullanmak istediğimden tuz kullanmadım.
Sevgiyle afiyette kalın her daim inşaALLAH

3 yorum :

  1. ne güzel anlatmışsın!!! ah domates sevilmez mi hiç hele doğal ve güzel kokulu olanı.... ben de bu ara domates sosları yapma telaşındayım:)))

    çok sevdim blogunu takibindeyim, beklerim ben de:)))
    sevgiler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim sizede kolay gelsin :)

      Sil
  2. Elinize sağlık bendede aynı duygu var:)

    YanıtlaSil