26 Kasım 2013 Salı

CAM BOYAMA ÇİLEKLİ KAVANOZLAR&YAĞMUR

Mevsimlerden hep bahar olsun istiyorum.Kim istemez ki.Lakin benim yakarışım yağmurdan sebeptir.İki gündür Bursa'ya yağmur yağıyor ve ben pek bir keyifliyim.Sarmaşıklı kaldırımların kuzeye bakan kısımları yosun bağlamış bile.Tam da sevdiğim gibi:)Yağmur sefasını kaçırmamak için,bu sabah işe yürüyerek gittim.Yağmur yağınca belediye işçileri, yerde ki yaprakları süpürememişler çok sevindim.Usul usul yağan yağmur,kaldırımlarda rengarenk yaprak desenleri...(Bazen çınar yaprakları yerlere mi daha çok yakışıyor, dallara mı karar vermekte zorlanıyorum).Oh daha ne olsun,dünyalı olmak muhteşem bir duygu:).Elbette yağmur aşkımda karadenizli genlerimin payı inkar edilemez.Ama yok,bu başka bir şey.Yağmur öyle yüreği acıtan değil de,durultan,rahatlatan bir hüzün veriyor insana.Yağmurun insanın yüreğine ağlama sonrası hafifliği vermesinin sebebi de sanıyorum ki,bulutların gözyaşları olmasından.Eskiler adına boşuna rahmet dememişler.Rahmet yüzündendir bereketin en coşkulu halinin yüreğimize,meleklerin öpücüğünü kondurması.
Yağmur damlalarını yeryüzüne melekler taşırmış,o yüzden belki küçük elleri var yağmurun.Ve o yüzdendir,yağmurda edilen duaların muhakkak kabul olunması...
Cam kavanoz boyamayı çok seviyorum,haftalardır onlarca cam kavanoz boyadım.Enamel cam boyalarını fırınlamak veya boyanın fixe olması için 21 gün kurutmak gerekiyor.Acelem olmadığı için ben 21 gün bekliyorum.
Cam kavanoz boyamanın en keyifli aşaması ise hiç kuşkusuz süsleme.Bu defa çilekli peçete dekupaji yaptım.Cam kavanozlar masalsı bir havaya büründüler.
Ve 4-5 kat su bazlı vernik sürerek deseni korumaya aldım.Ben  bayıldım,gözlerimi onlardan alamıyorum.Biliyorum altı üstü iki kavanoz boyadım,bu hava fazla ama :) Artık af ola heyecanımdan...Ev de kavanoz koyacak yer olmadığından bu kavanozlar da onları sevecek sahiplerini bekliyor.

Sardunyaları çok severim.Onlar da güneşi sever  bilirdim.Bütün yaz bu prensesin üstüne titredim.Tek bir çiçek açmadı.Dışarı da yağmur çamur,bizim ki bahar bahçe.Nasıl güzel değil mi?Üşümesin diye içeriye aldım öpüşüp koklaşıyoruz:)
SARDUNYA
Sevgiyle afiyette kalın inşaALLAH...

50 yorum :

  1. Merhaba, çok güzel olmuş ellerinize sağlık. Dediğiniz gibi yağmurda Bursa'nın da havası değişiyor. Daha bi güzelleşiyor. Her mevsim ayrı güzel. Birşey soracaktım size. Kullandığınız enamel boya tiner ile açılan solvent bazlı boyamıdır. Su bazlı mıdır. Ben Polisan enamel kullanıyorum da (solvent bazlı) üzerine su bazlı vernik attım sararma yaptı sizde sararma falan olmamış o yüzden merak ettim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim, beğenmenize sevindim.içlerine gıda konulduğu için ben su bazlı enamel boya kullanıyorum.ayrıca enamel cam ve seramik boyaları fırınlanarak veya havayla fixe oluyorlar.cadance ve folkart markaları kullanıyorum.sararan verniğiniz değil solvent bazlı boyanızdır.sevgiyle...

      Sil
  2. Kovanozlarınıza bayıldım çok şeker olmuş..
    İçimde gizli kalmış boyama arzum depreşiyor..Balkonda duran boyaları çıkar bütün kavanozları boya dekopajla diyor bakalım şeytanın bacağını ne zaman kıracağım..
    Ellerinize sağlık diğer postlara da daha önce şöyle bir göz atmıştım hoş şeyler yapıyorsunuz maşallah size..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim sevgi hanım.ben de her defasında bu son diyorum,lakin kendimi yine birşeyler boyarken buluyorum.sevgiyle...

      Sil
  3. Harika olmuş kavanozlar, çilekler çok iştah açıcı, o kadar sahici olmuş yani :)
    Sardunyalara da bir kocaman maaşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim,sardunyam beni çok mutlu etti,solmasın diye gözünün içine bakıyorum,sevgiyle...

      Sil
  4. ne güzel bır blog cok sevdım bende bloguma prensesın masalına beklerım sevgıler :)

    http://prensesin-masali.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim prensesin masalı gelirim tabi :)

      Sil
  5. Merhaba sizin blogunuzu gercekten cok buyuk keyıfle okuyorum yaptıgınız şeyler çok güzel ve paylaştıgınız yazılar da çok hoşuma gidiyor yayınlarınızın devamını dilerim:)
    Bu kavanoz boyamayla ilgili bir iki sorum olacak size, boyamayı hangı fırçayla yapıyorsunuz bır de peçete dekopajı yaparken yapışmayan yerler oldu bende neden olmuş olabılır orta kısımlarında da cok küçük bir iki hava kabarcıgı oldu bu halıyle vernıklesem olur mu ? Şimdiden teşekkürler sevgiler dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrb.teşekkür ederim destina beğenmene çok sevindim.
      kavanozları fırça ile değil pon pon süngerle boyuyoruz,bulamazsan iyi kalite bir bulaşık süngeri de aynı işi görür.
      aslında peçete tutkalı sıvı bir dokuda olduğu için kağıdı hemen yapıştırır.kabarcık kaldığında yada buruştuğunda,buzdolabı poşetinin üzerinde hafifçe deseni sıvazlayın.
      iki tane hava kabarcığı kimseyi üzmez 4-5 kat vernikleyip güle güle kullanın :)

      Sil
  6. Merhaba Emine Hanım,
    Blogunuz çok güzel, ben de 2 haftadır cam boyamaya merak sardım :)
    Ve en çok sizin sayfanızda kalıyorum sanırım :D
    Bir sorum olacaktı, cevaplarsanız çok memnun olurum
    Enamel boyayı sürüp 21 gün bekledikten sonra mı dekupajı ve verniği uyguluyorsunuz? Yoksa hepsini yaptıktan sonra mı bekletiyorsunuz. Ben boyayıp,dekupajı yaptım, vernikledim. Yoksa yanlış mı yapmışım :(

    YanıtlaSil
  7. teşekkür ederim beğenmenize sevindim.boya havayla fixe olduğu için 21 gün beklemek doğru olur,çünkü diğer işlemler havayla teması engeller.fakat üzülmeyin enamel boyaöyle pek nazlı değildir,birşey olmaz.objeleri bir ay kadar kullanmayın.kolay gelsin

    YanıtlaSil
  8. Cevabınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim Emine Hanım,
    Porselen tabağa uygulamıştım, enamel boya ve su bazlı vernik kullanmıştım. Sıcak servislerde kullanılabilir mi ve temizliği nasıl olmalı. Sprey vernikler akrilikmiş, hangisini kullanmak gerekiyor bulamadım.
    Tekrar teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cadance ve folkart markaların su bazlı sprey vernikleri var.fakat fırçayla sürülen vernik daha ekonomiktir.siz bütçenize göre seçim yapabilirsiniz.sıcak servislerde kullanamazsınız çünkü vernik zamanla aşınan bir madde,sıcak ömrünü çok kısaltıyor,nerdenmi biliyorum,ben kavanozlarımı bulaşık makinasında yıkıyorum, sık sık verniklerini tazeliyorum :)

      Sil
    2. Az önce deneme amaçlı birini elimde soğuk suda yıkadım ve vernik çıktı :( neredeyse peçeteye inmek üzere. Artebella nin su bazlı verniğini kullanmıştım. Demek ki bulaşık makinesine atsam vernik, peçete hiç bişey kalmayacaktı. Neden böyle olmuş olabilir.

      Sil
    3. başıma hiçböyle bir şey gelmedi tuğba.hatta bir kutudan peçeteyi sökene kadar bayağı zorlanmıştım.peçeteyi yapıştırdıktan sonra tekrar koruma amaçlı tutkal sürüp,kuruyunca 4-5 kat vernikliyoruz.soğuk suda uzun vade de zarar görmüyor.vernik bozuk falan olabilir mi hiç artebella ürünü kullanmadım.

      Sil
  9. Merhaba Emine Hanım,Kovanozlarınıza bayıldım çok şeker olmuş.benımde sıze bır sorum olucaktı fırınlama ıslemınde fırınlarken normal yemek yaptıgınız fırınımı kullanıyorsunuz bu ıslem fırına herhangı bır zarar verıyormu bende fırınlama yapmak ıstıyorum ancak bır turlu cesaret edemedım yardımcı olursanız cok sevırım sımdıden cok tesekkur ederım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim.elbette ev tipi fırın kullanılıyor,zaten 130-140 derece gibi düşük bir ısı gerekli,fırınlamasanızda zaten boya havayla temastan kuruyan bir boya.kolay gelsin

      Sil
  10. tesekkur ederım sonucta yemekte pısıyo kımyasal oldugu ıcın pek ıcıme sınmedı sıze danısmak ıstedım tesekkurler tekrardan

    YanıtlaSil
  11. Emine hanım merhaba, camı akrilik boyayla ve ponpon fırçayla boyayınca yüzey kabarcık kabarcık oldu. Pürüzsüz bir yüzey elde edemedim. Bunun nedeni ne olabilir? Yada fırınlanınca falan düzelir mi?

    YanıtlaSil
  12. Emine hanım merhaba, camı akrilik boyayla ve ponpon fırçayla boyayınca yüzey kabarcık kabarcık oldu. Pürüzsüz bir yüzey elde edemedim. Bunun nedeni ne olabilir? Yada fırınlanınca falan düzelir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrb.camı akrilik boyayla boyadıysanız hem dayanıklı olmaz hemde fırınlanmaz.pon pon süngeri fazla bastırmışsanız veya boyanız suluysa kabarcık oluşabilir.üfleyince sönerler.(yüzeyleri çizmeyen ince temizlik telleriyle objenizi yıkarsanız kuruyan boyadan kolayca kurtulabilirsiniz).cam objeleri enamel boyayla ve fazla bastırmadan boyarsanız istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz.kolay gelsin :)

      Sil
  13. Hımm sıkıntı boyadaymış yani:) teşekkürler cevap için

    YanıtlaSil
  14. Emine hanım tekrar ben. Enamel boya aldım tavsiyeniz üzre yine pıtır pıtır oldu yüzey ben birşeyi yanlış mı yapıyorum anlamadım. Üfleyince fln da sönmüyor. Kurumasını bekledim belki düzelir diye ama hiç bir değişiklik yok. Neden olabilir? Başınızı şişiriyorum ama cvp verirseniz çok mutlu olucam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim,keşke yardımcı olabilsem.enamel boyayla boyadığınız yüzey,hiçbir zaman sprey boyayla boyanmış gibi berrak bir dokuda olmaz zaten biraz tuvalimsi bir görünümü vardır ve çok hoş durur.lakin öyle pıtır pıtırda olmaz.süngeriniz eski olabilir,çok bastırıyor veya iyice kurumadan ikinci katı boyuyor olabilirsiniz.
      -iyice temizlediğiniz objeyi temiz bir sünger yardımıyla,önce çok ince bir tabaka olacak şekilde çok hızlı hareketlerle,süngerin dokusu yüzeye çıkmayacak şiddette bastırarak boyamalısınız.
      -iyice kuruduktan sonra ikinci ve üçüncü katı aynı şekilde boyarsanız doku oldukça berrak olur.
      -sünger yumuşak değilde çok sert bir iz bırakıyorsa,boyanız fazla kurudur,çok minik su ekleyebilirsiniz.
      -eliniz alıştıkça daha pürüzsüz doku oluştuğunu göreceksiniz.kolay gelsin :)

      Sil
  15. Emine hanım ben de bu ara cam boyama merak saldım düz boyamalrda üsrüne sonradan hamurla boyutlu çalışmalarda problem olmadı en azından kendi evmi süslemeye başladım. Fakat büyük servis tabağı boyamak istediğim önce dekupaj kağıtlarından transfer yapmak istedim kestim ve dekupaj tutkalını resmin önüne sürüp tabağın altından yapıştırdım sonrada tabağa yapıştırdıktan sonra arkasından da dekupaj tutkalını sürdüm tabi kenarlara da taşırdım. Kuruduktan sonra pon ponlarla enamel boya ile 3 kat boyadım. Sonra boyanın arkasında yazan 177 dercede 30 dk. pişirdim fakat soğuduktan sonra fırından alınca remin çevresindeki boyanın renk attığını gördüm renkler yapıştırıcının olduğu yerde sarardı ve boyanın rengini değiştirdi açıkça çok üzüldüm ve bu konuda bana yardımcı olursanız çok minnettar kalırım. Şimdiden teşekkürlerç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrb.işlem sıranız doğru lakin 177 derece çok yüksek bir ısı,dekoratif amaçlı boyaları 130 dereceyi geçmeyecek ısılarda fırınlamak daha sağlıklı.hatta daha sağlıklı olanı satış amaçlı seri üretmiyorsanız.kullanmadan 21 gün bekleyip boyanın kendisini havayla fixe etmesi.sonuç garanti :) sararmaz boya atmaz kolay gelsin ...

      Sil
    2. ben biraz sabırsızım hemen hepsi olsun istiyorum bide dekupaj yapıştırıcısı kullandım yanlışmı değilmi onu bilmek istiyorum eyeryanlış değil ise taşırmış olmam mı yanlıştı çok soruyorum ama yaptıklarımın heba olması takdir edersiniz ki üzüyor.

      Sil
    3. Ebru hanım dekupaj veya peçete tutkalı kullanmanız önemli değil,hesi aynı şey,yoğunlıkları farklı.atmaya taşırmış olmanız sebep olmuş olabilir elbette.sonuçta ısıya dayanıklı olan boyanın kendisi,tukal değil.objeyi boyadıktan sonra kendi halinde kurumaya bırakın,suyla sıkça temas etmediği sürece hiçbirşey olmaz.çünkü desen boyanın içinde kurumasına engel değil.ille de fırın kullanacaksanız,110-120 derece de fırınlayın.kolay gelsin :)

      Sil
    4. Çok teşekkür ederim daha dikkatli yaptım suan fırını yeni kapattım merakla bekliyorum sogumasini. Dediğiniz gıbı 110-120 derece arasında pişirdim. Sabırla verdiğiniz cevaplar içinde ayrıca teşekkür ederim. Sevgiyle kalın.

      Sil
    5. Çok teşekkür ederim daha dikkatli yaptım suan fırını yeni kapattım merakla bekliyorum sogumasini. Dediğiniz gıbı 110-120 derece arasında pişirdim. Sabırla verdiğiniz cevaplar içinde ayrıca teşekkür ederim. Sevgiyle kalın.

      Sil
    6. Merhaba Emine Hanım,
      Boyama işlemi bittikten sonra, sprey vernik uygulanırken nelere dikkat etmem gerekir?
      İlk denemem başarısız oldu, yer yer birikmeler, dalgalanmalar oldu:(

      Sil
    7. mrb muhtemelen fazla püskürtmüşsünüz dalgalanmanın nedeni o.kutuyu iyice sallayıp önce boş bir alanda çubukta biriken fazlalığı sıkıp sonra aynı mesafeden hep aynı hızda püskürtmelisiniz.sprey vernikte sonuç hep daha başarılıdır.kolay gelsin.

      Sil
  16. Merhaba emine hanim ben kavanozlarima bilmeden akrilik boya kullandim.kulllaniliyor diye ama dayanikliligini ve firinlanmadigini bilmiyordum.size sorum sadece nemli bezle silsek sik olmamak kaydiyla 1 sene falan dayanirmi acaba simddiden tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrb.dayanır elbette.sadece çarpmamaya yani çizilmelerine mani olmaya çalışın .sağlıcakla...

      Sil
    2. Merhaba bende akrilik boya ile boyadım şişelerimi bilmeden ama çok cici oldular vernik olarak ne kullanmalıyım en azından tozunu falan alırken boya çıkmasın diye

      Sil
  17. selamlar iyi hafta sonları dilerim;
    bende boyamaya merak salan hanımlardanım fırınlama yapıcam ama merak ettiğim şey hamur kabartma yapıp öylemi fırınlamalyım yoksa sadece düz boya yapıp fırınlayıp öylemi kabartma deseni uygulamalıyım şimdiden teşekkür ederim cevabınız için
    adım buarada nesrin Akkoç :) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrb önce fırınlayıp sonra süslemelisiniz.çünkü hamur seramik hamuru değilse ısıya dayanmaz. kolay gelsin.sevgiyle...

      Sil
    2. teşekkür ederim sağolun.

      Sil
  18. İyi akşamlar,boyamalar harika gözüküyor.Bende boyama yapmaya başladım,konuyla ilgili size bir şey danışmak istiyorum.Enamels boyayı aldığım yerdeki hoca ,vernik ve cilaya gerek olmadığını ,21 gün beklemenin yeterli olduğunu söyledi.Acaba siz hamur kabartma yaptığınız için mi verniklediniz?

    YanıtlaSil
  19. Emine Hanım Merhaba
    Benim adım Başak. Yaptıklarınızı inceledim ve bayıldım. Yakın zamanda çok yakın bir arkadaşım evleniyor ve ona böyle bir hediye hazırlamak istiyorum. Enamle boyayı aldım ve kavanozu boyamaya başladım. Her kat arasında bir gün bekliyorum ancak kavanozun üzerindeki boya buruşuk gibi görünyor. Boyamayı da pon pon fırça ile yapıyorum ama sizce neyi yanlış yapıyorum. Yada bir müddet sonra düzelicek mi? Tecrübelerinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim.

    Teşekkürler

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  20. merhaba enamel boyanın verniğe ihtiyacı olmadığı doğru.ben deseni korumak için kullanıyorum.desen elde yıkamaya dayanıklı olsun diye vernikliyoruz.kolay gelsin

    YanıtlaSil
  21. merhaba başak hanım,pon pon fırçayla tamamen pürüzsüz bir zemin oluşmaz.çok hoş tuvalimsi bir pürüzlülük olur..buruşuk görünüm ya fırçayı çok bastırdığınızdan ya da boyanızın çok kuru olmasından kaynaklanmış olabilir.fırçayı hafifçe bastırır ve aynı yere kurumadan tekrar sürmezseniz daha pürüzsüz bir zemin oluşturabilirsiniz. kolay gelsin

    YanıtlaSil
  22. Emine Hanım merhaba. başak ben tekrardan nazik cevabınız ve yol gösterdiğiniz için çok teşekkür ederim. Sanırım deneye deneye başarılı olacağım. Umarım başarılı olurum... Sizin yaptıklarınıza bayıldım. Elinize ve yüreğinize sağlık. Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  23. merhaba emine hanım :) benimde size bir kaç sorum olucaktı. bende son zamnlarda kendime cam boyamadan baharatlık yapmak için karar aldım ve başladım. kavanozlarımı enamal boya ile boyadım yaklaşık üç hafta öncee.
    ancak fırınlama yapmadımm ilerde problem yaşarmıyım?
    diğer sorum ise bu boyamadan sonra aldığım dekupaj desenlerini kesti ancak dekupaj harf bulamadım. kendim A4 kağıdına yazıcıdan KAHVE BİBER tarzına yazılar çıkarttım. ancak bu kağıtlar dekupaj gibi diil bildiğiniz gibi . bu harfleri kabartma yöntemi le yapıştırsam ve vernik sürsemm suya dayanıklı olur mu kafama çok takıldı ?
    bide nasıl bir vernik kullanmalıyımm ? şimdidenn teşkrler :)

    YanıtlaSil
  24. Emine hanım merhaba, önclikle elinize sağlık demek istiyorum. Ben de yakın zamanda boyama keyfi ile tanıştım. Boyama ve tasarımlarım oluşmaya başladı. Sırada baharat takımı var. Size 2 sorum olacak; öncelikle akrilik boya kullandığım taktirde fırınlama yapabiliyo muyum ve çizilmediği sürece ortalama ömrü ne kadar olur?
    Diğer sorum: cam boyası ile boyadıktan sonra dekopaj, hamur kabartma ve vernikten önce mi fırınlamam gerekiyor.
    Şimdiden teşekkür ederim. Sağlıklı iyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
  25. Ayrıca aktilik boya kullanmam halinde yine cam boyasında olduğu gibi 100 derece/30 dk mı olmalı?

    YanıtlaSil
  26. Mrhaba küçük bir sorum olacaktı ben cam boyasi yaptim kavanoza birkaç defa ama bu sefer catlamalar oldu bunun sebebi nedir ve şu bazli vernik surup tekrar o çatlayan yerleri kapatsam tekte vernik atsam sorun olusurmu?

    YanıtlaSil
  27. Su yorumlarda verdiğiniz cevaplardan öğrendiklerimi hiç bir blogda bulamadım. Çok teşekkür ederim size güzel insan.

    YanıtlaSil
  28. dilek yıldız girgin9 Ağustos 2016 10:10

    Mrb. bi sorum olacaktı acaba cam kovanozların üzerine yaptığımız seramik hamuru ile kil aynı şeymi? ben renkli seramik hamuru arıyorum fakat yok ama killerin bütün renkleri var. kille yapmak doğru olur mu?

    YanıtlaSil