8 Ocak 2014 Çarşamba

ÇİNİ NASIL YAPILIR&ÇİNİ KURSU DENEYİMLERİM-1

Bir çini tabak gördüm,hayatım değişti.(Hep böyle havalı bir cümle kurmak istemişimdir,kısmet bu güneymiş:)Üzerinde balıklar ve laleler olan mavi bir tabaktı.Onu görünceye kadar,çini sevdiğimi bile bilmiyordum.Neyim var benim?bilmiyorum.Kendimi durduramıyorum.İnsan her şeyi yapmaya da heves etmez ki.Hadi etti.Bunu tutkuya dönüştürmez ki.Haa mevsimseldir,geçer desem:Aylardan ocak.Şöyle bir köşe bulup,kıvrılma zamanı.Lakin yoook.Tek tatil günüme de göz diktim ve gittim bir çini kursuna yazıldım:)Kurs öğretmenim sevimli bir hanım,onu hemen sevdim.Bu kursa devam etmemin bekası için önemli.Ortamı ve kişileri yüreğime yakın bulmuyorsam,devam etmekte zorlanıyorum.Peki kabul ediyorum,arkama bile bakmıyorum:)
İlk gün,beş saatin son 45 dk.sını saymazsak harika geçti.Başardım yada başarabilirim,savulun çinici oldum ben:)Ve sıkı durun:İlk gün performansım
 Başlangıçta basit yaprak desenini kağıda çizerek başladık.Siz bakmayın desenin adının basit yaprak olduğuna.Daha yaptığım ilk yaprakta kendimden ümidi kestim.Fakat karoya geçince bana bir haller oldu.Desenin bu şekilde çizilmesine tahrir,boyasına da tahrir boyası deniliyor.Bu benim ilk desen tahririm.Kendimle gurur duyuyorum.Bu ikinci gün performansım.
Bana kalırsa başardım,yani en azından başarabilirim.Aksini düşünen lütfen kendine saklasın,ben bir süre bu havayla yaşamak istiyorum:)Ve de üçüncüsü :)
EMİNE MASAL, HOBİ, MASALSI, NURETTİN ÇETİN, TAHRİR FIRÇASI, ÇİNİ DESENLERİ, ÇİNİ KARO, ÇİNİ KASE, ÇİNİ KURSU, ÇİNİ NASIL BOYANIR, ÇİNİ NASIL YAPILIR, ÇİNİ SİPARİŞİ, ÇİNİ TABAK
 Amacım kurs günü dışında,hayatıma çiniyi fazla karıştırmamaktı.Lakin o kadar heyecanlıyım ki,bu gün kömür tozu bulmak için iş yerinde seferberlik ilan ettim.Ve tabiki "vardır onda her derdin ilacı,sevgili bilumum işler müdürümüz,Fahrettin Efendi" bana depodan bir avuç mangal kömürü buldu.Nasıl toz haline getirdiğimi ne siz sorun,ne ben anlatayım.
Çinici olmak için evvella bir karoya ediniyoruz.Sonra beğendiğimiz bir deseni parşömen kağıdına aktarıp,kontür yerlerinden boncuk iğnesiyle deliyoruz.(önce tebeşir tozuyla denediğimden benim desenim turuncu.Gözüm dönmüş benim:))Kağıdı karonun üzerine yerleştirip,bir çoraba doldurduğumuz kömür tozuyla merkezden kenarlara doğru kağıdı kaydırmadan çorabı bastırarak,desenin karoya geçmesini sağlıyoruz.Sonra tahrir fırçası ve tahrir boyasıyla deseni boyuyoruz.Çini çizerken,fırçayı tutmanın özel bir tekniği var.Fotoğrafını çekince onu da paylaşırım.
Sanırım biraz yeteneğim var.Ama bir çini sanatçısı olmak için 40 fırın ekmek yemem gerektiğinin de farkındayım.Hepsinden önemlisi ben çini yapmayı sevdim.Düzeltiyorum çok sevdim.
Bu çini eserler Nurettin Çetin imzalı.Benim karamalarımdan sonra göz şenliğiniz olsun istedim.Bir gün ben de bunlardan yapacağım:)
 Nurettin Çetin,çini çizimleri ve çini boyama da gördüğüm en başarılı sanatçılardan biri(elbette benim görmediklerim de vardır)
Fırsat buldukça çini kursu deneyimlerimi paylaşmaya çalışacağım.
    Emanetleri asla zayi etmeyen Allah'a emanet olun.
Sevgiyle afiyette kalın inşaALLAH...

36 yorum :

  1. Çok severim yapmayı da çok isterdim ama hiç resim yeteneğim yok maalesef... Ellerine sağlık çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim,madem boya işlerini bu kadar seviyorum bari yaptıklarım evladiyelik olsun dedim :)

      Sil
  2. Çini benim değil ama annemin ilgi alanına giriyor.Çok meşakatli titizlik ve sabır gerektiriyor.Bende arada niyetleniyorum ama yapabilirmiyim diye düşünüyorum.Bide annem sayesinde evin her yeri çini.Yakın zamanda blogumda paylaşmayı düşünüyorum zaten.Eminim sizde zamanla harika şeyler yapıcaksınız yeni kursunuzda başarılar diliyorum sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim,merakla bekliyorum annenizin yaptıklarını,sevgiyle :)

      Sil
  3. kütahyalı olmam nedeniyle çinilerle büyüdüm kenar mahallelerde kadınlar evde çini boyayarak para kazanırlardı .Annem yapmadı ama tüm komşularımız çini boyarlardı kalıbı hazır halde gelir boyanırdı parça başına da para alırlardı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bütün emekler değerlidir.ama ben tasarımcı bir çinici olmayı hayal ediyorum.bir çini sanatçısı,afaki bir hayal değildir umarım,sevgiyle....

      Sil
  4. Kursta başarılar dilerim, biliyorsunuz azmin elinden hiç bir şey kurtulamaz, o yüzden sabırla azimle devam edin derim, çalışmalarınızı da bizimle paylaşmayı unutmayın sakın :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim hülya hanım,fırsat buldukça elbette seve seve paylaşırım sevgiyle :)

      Sil
    2. Bir soru sormak istiyorum bu gittiğiniz kurs nerede acaba
      -sanat aşîğı fakat ödev kurbanı kücük bir kız

      Sil
  5. çok seviyorum çini desenli eşyaları,kursta başarılı güzel şeyler yapacağınıza eminim,hep birlikte paylaşımlarınızı bekliyoruz

    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim minik,ben de güzel şeyler yapmayı umuyorum,nasip.sevgiyle:)

      Sil
  6. Merhaba,

    Blogger İçin Arayüzler Tasarlamaktayız. Sizde blogunuz için "size özel" hoş bir arayüz çalışması istiyorsanız bize ulaşabilirsiniz.

    Bize ulaşan ilk 10 blog çok ucuza tasarlanacaktır. :)

    YanıtlaSil
  7. Süper olmuş. . Sakın durma devam. .. Bende mi yazılsam? :)) mutfakfelsefesi.blogspot.com

    YanıtlaSil
  8. teşekkürler ceyda,ben de durmak istemiyorum ama bakıcaz çini benimle yürümek istiyormu.sevgiyle

    YanıtlaSil
  9. Çini resim bilindiğinin tersine resim yeteneği gerektirmiyor. Önceleri zorlansanız da zamanla el alışıyor.Her yaptığınız çalışma diğerinden daha güzel oluyor..Eminim sizde güzel çalışmalar yapacaksınız..
    Atölye mavi takip ettiğim sayfalar arasında....sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim türkan hanım.beni cesaretlendirdiniz,gerçekten şu anda fırçayı çok daha kolay kullanabiliyorum,sevgiyle...

      Sil
  10. Hangi kursa gittiginizi ogrenebilirmiyim.benimde cini merakim varda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. karamanda sır altı diye bir atölyeye gittim,zaman darlığından devam edemedim.devam etseydim şüphesiz iyi olurdu.fakat öğrendiklerimin %80 'ını meb'ın cam ve seramik teknolojileri kitaplarından öğrendim. tavsiye ederim,harika kaynaklar,kolay gelsin :)

      Sil
  11. Süper olmuş Kursa gidemeden görenemyiz zannedersem...

    YanıtlaSil
  12. Çini tabak çeşitlerimizi görmek ister misiniz? http://www.oncini.com/Cini-Tabaklar,LA_13-2.html#labels=13-2

    YanıtlaSil
  13. Olağanüstü çini tabaklar: http://www.oncini.com/Cini-Tabaklar,LA_13-2.html#labels=13-2

    YanıtlaSil