4 Ekim 2013 Cuma

İNCİR PESTİLİ YAPIMI VE İNCİR KUŞLARI

 Ağaç cemaatinin tavşanı incir ağacıdır.
Hiçbir ağaç onun kadar hızlı üreyip yayılamaz.Sadece bir meyvesinin içindeki çekirdek sayısını düşünürsek,üremek için insangillerle yarışmasına pek de şaşırmamak gerek:)Çiçeklenmeden meyva veren tek ağaçtır da aynı zamanda.Bizim yaşadığımız coğrafyada neredeyse lanetlenmiş,akıl almaz efsanelere aktör edilmiştir.Dalından düşen ölür,ocağında biten iflah olmaz,altında uyuyan ahmak olur bıdı bıdı...Halbuki incir ağacının sıra dışı estetiğe sahip görünümü,sadece meyve değil mükellef bir tatlı olan yemişleri,yemişlerin rahiyası,ağızdaki çıtırtısı,zeytin ağacıyla kombinasyonu baş döndürücüdür.İncir ağacının eşsiz güzelliği ve bereketi kadri-kıymeti bilinmemiş bir dilberin batıl inanışlara kurban edilişi gibidir.
Ocağımıza dikilen incir ağacının ise, müsebbibi bellidir:
Anadoluda incir kuşları terkedilmiş evlerin bacalarına yuva yaparmış.Dolayısıyla yuvalarını şenlendirdikleri incir meyvelerinin tohumları bolca,toprak zeminli ocağa dökülür,filizlenirmiş.Güçlü kökleri ve yayılmacı kimliği böylece adını istilacıya çıkarmış.Tüm kötülükler adına atfedilmiş.Oysa sadece doğasını yaşıyor.Kargaların ceviz ağacının soyunun devamı için yaptıklarını ,incir kuşları da incir ağaçları için yapıyor çok şükür:)
Aslında 15 günlük hava tahmin raporuna bakmasaydım bu postu zamanı geçti diye yayınlamayacaktım.Lakin markette hala incir olduğunu ve havaların ısınacağını görünce incir pestili yapma deneyimimi paylaşmak istedim.Çünkü muhteşem oldu,mahrum olun istemem:)İncir gerçekten çok yararlı bir meyve.Evet kışın kurusu var,lakin benim gibi kükürt kokusu sizi rahatsız ediyorsa muhakkak,incir pestilini denemelisiniz.
  Başlangıçta amacım incir reçeli yapmaktı.Erik pestilleri o kadar başarılı oldu ki,neden bunu da kurutmayayım dedim.Ve de kuruttum.Tadı,çıtırtısı damağınıza,söz bitti dedirtiyor.

MALZEMELER:
2 kilo incir
1/2 çay bardağı şeker
1 çay kaşığı limon tuzu

YAPILIŞI:
1)İncirleri soyup,ikiye bölüyoruz
2)Yayvan bir tencerede incirlere şekeri ve limon tuzunu ilave edip kısık ateşte pişiriyoruz.
3)İncirler sulanıp dağıldıktan sonra ateşi açıp bir çatal yardımıyla eze eze reçel kıvamına getirip,ateşi kapatıyoruz.(Bu aşamada da fotoğraf çekeydim iyiydi) 
4)Soğuyunca yağlı kağıda serip havadar bir yerde kurutuyoruz.

   Genellikle hazır pestillerde nişasta var(hatta meyve aromalı nişasta pestilide denilebilir).Evde yaptığımız incir 
pestilinde ise,
  sıfır nişasta ve kükürt kokusu var.
   Kış için hem sağlıklı,hem de çok lezzetli   bir atıştırmalık,oldu.Sadece çıtırtısı için bile denemeye değer.
Sevgiyle afiyette kalın inşaALLAH...

4 yorum :

  1. canım ya keşke daha önce yayınlasaydın kesinlikle denerdim
    hem de inciri öyle bir anlatmışsın ki
    gönlüne sağlık
    afiyetler olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ediyorum.haklısınız,fakat o kadar az vaktim var ki,çok az paylaşım yapabiliyorum:(

      Sil
  2. resmen yazılarınıza bayılıyorum her postta yeni bir hikaye yeni bir bilgi harikasınız doğrusu :) bence blogunuzun kitabını çıkarmalısınız kendi adıma zevkle okurum. bu arada incir pestili de çok güzele benziyor elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler hande beğenmene çok sevindim,insanın yazdıklarını okunması harika bir duygu.yazarlar çok şanslı olmalı:)

      Sil