30 Mayıs 2013 Perşembe

DİYET;ÖNÜM ARKAM SAĞIM SOLUM DİYET

Bundan ... yıl önce bir ajandaya o yıl için yapmak istediklemi yazmışım.Tarih 6 mayıs yani hıdırellez.Hızır a.s dan ümidi kesince gül fidanın dalına değil de, iş başa düştü diye  deftere kaydetmişim.Yazdıklarımı okurken uzun uzunda güldüm kendime.Vay be ne kadar da güçlü hissediyormuşum,küçük dağlar benim eserim edasıyla yazmışım.
17. madde;bu yılın sonunda eski kiloma ulaşmış olacağım.Peki ulaşmışmıyım?Elbetteki hayır.Neden böyleyim bilmiyorum.Ben üç beyazla aşk yaşıyorum.Öyle böyle değil, birgün kendimi tutsam, ertesi gün öpe koklaya yiyorum.İnsan çikolatalı çatlak kurabiye aşık olurmu?Olur:)
yine aylardan mayıs(gerçi sonu), madem böyle gerçekleşmesi çokta zor olmayan bir hayalim varmış,bari içimdeki küçük kızın hayalini şimdi gerçekleştireyim dedim.Ne kadar zor olabilirki,sonuçta öptüğüm kurbağayı prense dönüştürmeyeceğim.Fırsat buldukça bunu sizlerlede paylaşmak istiyorum.Yaptırım gücü olsun.Her türlü mahalle baskısına açığım.Bakalım bu yılın sonunda çöp kız olabilecekmiyim.
Hemen kolları sıvadım kütüphanemdeki bütün diyet,sağlıklı beslenme vs. kitaplarını indirdim.

Allahım neyim var benim hayatı boyunca doğru düzgün diyet yapmamış bir kadının niye bu kadar kitabı olsun ki:) demek ki aklımda hep yapmak varmış.Umarım şu merhabadan sonra kilo sohbeti yapan insanlarla karşılaşmam. o zaman bilinçaltım diyet sözcüğüne istemim dışı tepki veriyor:Cııssssssssss
Belki inanmayacaksınız ama bu kitapların hepsini okudum.İki tanesi hariç, temelde aynı mantıktan hareket etseler de  bir çok değerli bilgi öğrendim.Özetle:Kilo kontrolu için proteinler cici,karbonhidratlar cısss:)
Ben sentez bir diyete karar verdim:Karadukan.Umarım Karatay ve Dukan aynı sözcükte anılmaktan  alınmazlar:)

Kısaca özetlemek gerekirse:

DUKAN DİYETİ 4 EVREDEN OLUŞUYOR,

1.Evre: Atak: Bu evre de tamamen yağsız proteinlerle  besleniyorsunuz.Dukan'ın belirlediği 72 yiyeceği (yağsız etler, derisi ayrılmış tavuk, her türlü deniz ürünü, yağsız süt, yağsız yoğurt, yumurta vs) 3 – 10 gün boyunca istediğiniz kadar ve istediğiniz şekilde kombinleyerek yiyebiliyorsunuz. 1.5 kaşık yulaf kepeği de buna dahil.Bu dönem vücudunuzda  birikmiş glikojeni atmanızı ve diyetin geri kalan kısmına güçlü bir motivasyonla başlamanızı sağlıyor.Bu dönem boyunca 1.5 litre su tüketiyor ve 20 dk. yürüyorsunuz.Kaç gün yapacağınıza dukanın resmi sitesinden yapacağınız, dukan testle karar veriyorsunuz.

2.Evre: Seyir:Yine ağırlıklı olarak yağsız proteinle besleniyorsunuz, fakat artık yediğiniz proteinlerin yanına 28 çeşit sebzeyi ekleyerek zengin bir menü ile kilo vermeye devam ediyorsunuz.Günlük ya da 2-5 günlük döngülerle saf protein yada protein + sebze günleri yapıyorsunuz.Genellikle 1 gün saf protein ,1 gün protein + sebze şeklinde uygulamanın daha motive edici olduğu söyleniyor.Yulaf kepeği hakkınız bu dönemde dolu dolu 2 çorba kaşığı.Bu dönemin uzunluğu sizin vermek istediğiniz kilo ile doğru orantılı gidiyor.Su içmeye ve yürümeye devam.Meyvalar ve karbonhidratlar yine cısss

3.Evre: Güçlendirme:İdeal kilonuza ulaştınız. Bundan sonrası artık biraz daha şefkatli. Meyve, ekmek, peynir ve nişastalı yiyecekleri hayatınıza yeniden çağırabilirsiniz.Ama abartmadan: 1 porsiyon fazla şekerli olmayan meyva(100gr.).2 dilim ekmek veya 220 gr. başka bir karbonhidrat.40 gr fazla yağlı olmayan peynir.Haftada iki öğün kendinizi ödüllendirebilir ve verdiğiniz her 1 kilo için 10 gün hesabı ile bu adımın da süresini siz belirleyebilirsiniz.Su içmeye,yulaf kepeğine ve yürümeye devam.

4.Evre:Koruma:Kilolarınıza sonsuza dek veda etmenin haklı gururunu yaşayacağınız son evre. Bu evre de yapacağınız, hayatınızın bundan sonraki kısmında Perşembe günleri ya da sizin belirleyeceğiniz herhangi  bir günde saf protein ile beslenmek ve diğer 3 kuralı uygulamak:Yürümek,su içmek,ve günde 3 kaşık yulaf kepeği tüketmek.

DUKAN'IN KİTABINI OKUMAK ŞART MI?
Aslında kitapta ki başlangıç hikayesi hariç neredeyse her şey, ilgili bloglarda yazıyor. Fakat bu yazılar şahısların yorumlarını da içerdiği için çok motive edici.Bence kimsenin etkisinde kalmadan, ikna olmak için kitabı okumak şart.Ben okudum ve ikna olmadım:) bu diyette tatlandırıcı kullanılabildiği için yulaf kepeği,süt tozu ve sınırlı izinliler listesinde yer alan mısır nişastası ile oldukça geniş tatlı menüleri oluşturulabiliyor.Ben dukan'dan yulaf kepeği ve mısır nişastasını aldım:)harika krepler yapılabiliyor.

DUKAN DİYETİNİN İZİNLİ YİYECEKLERİ

 Proteinler: Et Ve Sakatat:
1.Biftek
2.Sığır Filetosu
3.Bonfile
4.Rozbif
5.Dana Kalça Biftek
6.Dil
7.Bresaola(Kurutulmuş Sığır Eti)
8.Dana Şnitzel
9.Dana Pirzola
10.Böbrek
11.Dana Ciğer
12.Yağsız Derisiz Ön Pişirilmiş Jambon Dilimleri
13.Yağsız, Derisiz Tavuk Ve Hindi Dilimleri
14.Az Yağlı Jambon
15.Av Hayvanları(Geyik,Sülün,Keklik,Yabani Tavşan,Orman Tavuğu)
16.Tavşan
 
Balık:
17.Levrek
18.Morina
19.Yengeç
20.Kızıl Dil Balığı
21.Dil Balığı
22.Kefal
23.Mezgit
24.Merlam
25.Trança
26.Ringa
27.Uskumru
28.Keler
29.Pisi
30.Sarı Mezgit
31.Alabalık
32.Barbunya
33.Somon
34.Füme Somon
35.Sardalya
36.Çipura
37.Vatoz
38.Kılıç
38.Ton
39.Kalkan
40.Mırlan
42.Balık Yumurtası
Deniz Ürünleri:
43.Kalamar,Mürekkep Balığı
44.Deniztarağı
45.Kum Midyesi
46.Yengeç
47.Kerevit
48.Norveç Istakozu
49.Istakoz
50.Akdeniz Karides
51.Midye
52.İstiridye
53.Jumbo Karides
54.Büyük Tarak
55.Karides
56.Deniz Salyangozu

Kümes Hayvanları:
57.Tavuk
58.Piliç
59.Tavuk Ciğer
60.Beç Tavuğu
61.Devekuşu
62.Güvercin
63.Bıldırcın
64.Hindi

Yumurtalar:
65.Tavuk Yumurtası
66.Bıldırcın Yumurtası
Yağsız Süt Ürünleri:
67.Yağsız Süzme Peynir
68.Yağsız Yoğurt
69.Yağsız Süzme Yoğurt
70.Yağsız Süt
71.Yağsız Lor
Protein İçeren Sebzeler:
72:Tofu
   
Sebzeler:  
73.Enginar
74.Kuşkonmaz
75.Patlıcan
76.Pancar
77.Brokoli,Mor Brokoli
78.Lahana:Beyaz,Kırmızı,Kıvırcık Lahana,Karnabahar,Alabaş,Karalahana,Brüksel Lahanası.
79.Havuç
80.Kereviz
81.Hindiba,Radika
82.Kabak
83.Salatalık
84.Rezene
85.Çalı Fasulyesi,Taze Fasulye,Sultani Bezelye
86.Pırasa
87.Mantar
88.Soğan
89.Palmiye Kalbi(Ne ki acaba)
90.Sakız Kabağı,Bal Kabağı,Helvacı Kabağı
91.Biber
92.Turp
93.Ravent
94.Salata Yaprakları:Marulun Her Çeşidi,Roka,Su Teresi,Kıvırcık,Kaba Yonca,Semizotu,Kuzukulağı Ve Otlar.
95.Soya Filizi
96.Ispanak
97.Sarı Şalgam
98.Pazı
99.Domates
100.Şalgam
Karatay diyeti artık diğer posta kaldı,sevgiyle ve sağlık la kalın:)

2 yorum :

  1. offf bu ne kadar çok kitapp :)
    aslında o kadar da zor değil
    sadece kafada bitiyor şartlanmak en güzelii
    umarım başarılı olmuşsundur canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. henüz yeni sayılırım,önce alışkanlıklarımı değiştiriyorum.bayramdan sonra sıkı bir başlangıç yapacağım.kendimi mi oyalıyorum ne:)

      Sil