Adı ister mantı,ister haluj-hıngal,ister tortilella olsun, en sevdiğim yemeklerden birisi hiç kuşkusuz yaş makarna hamurunun içine muhtelif harçlar konularak haşlanan ve; ya sarmısaklı yoğurt ya da sadece tereyağlı sosla ikram edilen mantıgiller ailesi var.Gerçi ete hamur sarılarak yapılan yemeklerin hepsi candır, bunu akleden hatun kişi de mübarektir,yeri yüreğimizin taa içidir.Ammaa seçme lüksüm varsa,tercihim tartışmasız hınkaldır:)Bütün yemeklerde olduğu gibi erbabı tarafından yapılan hınkalın: Hamurunun çay tabağı büyüklüğünde açılıp ,harcının cömertçe kullanılması ve hamurunun balık sırtı şeklinde örülerek, hamurun hiç bir yerden kalınlaşmaması onu mantıgillerin prensesi yapıyor.Adına türkü bile okunmuş varmı ötesi:)
...
Kurban olem et hınkalın adına
Doymah olmaz lezzetine tadına
Muhteşem görünüyorlar değil mi?Başlangıçta puf böreği gibi de kapatabilirsiniz.
Hepsi örülünce işte böyle:"Yeme de yanağını yasla uyu"tarzı bir görünümleri oluyor:)
İyice kaynamış tuzlu suda hınkallarımızı partiler halinde haşlıyoruz.Ilınınca sarmısaklı yoğurt, üzerine tereyağlı sos veya sadece tereyağlı sosla servis yapıyoruz.(haşlama suyundan ilave edip çorba kıvamı verenler de varmış).
...
Kurban olem et hınkalın adına
Doymah olmaz lezzetine tadına
Bir kez olup ataş vurun oduna
Çoh çetindir beklemesi hınkalın
Kurban olem hınkal yapan ellere:)
Çoh çetindir beklemesi hınkalın:(
Bu arada hınkalı küçük gökyüzü yaptı(kardeşim)ben yeme kısmında aktiftim:)
MALZEMELER:
Bu arada hınkalı küçük gökyüzü yaptı(kardeşim)ben yeme kısmında aktiftim:)
MALZEMELER:
- HAMURU İÇİN:
- 3 su bardağı un
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 fincan kadar ılık su(sertçe bir hamur olacak)
- 3 çorba kaşığı sirke
- İÇ HARÇI İÇİN:
- 500 gr kıyma(kavurma ıspanak,patates,sucuk vs.hamura ne sarmayı seviyorsanız)
- 3 ince kıyılmış kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- SOSU İÇİN:
- 3 yemek kaşığı tereyağı(biz daha fazla kullandık,abartmayı seviyoruz)
- yarım yemek kaşığı biber salçası
- yarım yemek kaşığı domates salçası
- istenirse ince kıyılmış sarmısak,maydanoz,nane vs.
- istenirse sarmısaklı yoğurt(Ben istedim)
- 1 tatlı kaşığı tuz
Hamur malzemelerini karıştırıp sert bir hamur elde ediyoruz.Üzerini nemli bir bezle kapatıp hamuru dinlendiriyoruz ki şiir gibi açılsın.
Dinlenmiş hamuru bezelere ayırıp,bir merdane yardımıyla açıyoruz.Orjinalınde su bardağı kullanılsa da, küçük gökyüzü çay bardağı ile hamurudan daireler çıkardı.Kalan hamur parçalarını çorbalarda erişte olarak kullanabilirsiniz.
Hınkalın en sevdiğim aşaması:Bolca iç harçı hamurlarınızın üzerine pay edebilmeniz.Elinizi korkak alıştırmayın:)
Şimdi fotoğrafta olduğu gibi hamuru örüyoruz.Elimiz alışınca bu hiç zor değil.Ben hiç görmedim ama hınkalı bohça gibi kapatanlar da varmış.Onlar hamurun büzülen kısmını zaten yemiyorlarmış.Dolayısıyla hamuru örmek hem çok estetik, hem de israfı önlüyor:)
İyice kaynamış tuzlu suda hınkallarımızı partiler halinde haşlıyoruz.Ilınınca sarmısaklı yoğurt, üzerine tereyağlı sos veya sadece tereyağlı sosla servis yapıyoruz.(haşlama suyundan ilave edip çorba kıvamı verenler de varmış).
Kurban olem hınkal yapan ellere:)
ay aya bunu gördüğüm hiç iyi olmadı :)
YanıtlaSilellerine sağlık küçük gökyüzünün..Maşallah çok güzel şekillendirmiş :)
Hayırlı bayramlar..
teşekkürler,size de hayırlı bayramlar.huzurla...sağlıkla...inşaAllah.
SilMaaşallah, maaşallah...Dün TV de seyredince ne olduğunu merak edip araştırmaya başladım ve bu siteye rastladım.benim kilo sorunum da var aslında ama...E bi yere kadar sorunlar da...beklemesi çetin olan hınkalın yemesi kimbilir nasıl olur :-)
YanıtlaSilGürcülerin hınkal yapımında tarif biraz daha farklıydı, bir de hamuru toplama biçimleri hepten değişikti.Dur bakalım ben neler beceribileceğim, merak ediyorum.Emeğinize sağlık.
teşekkür ederim,onlar hamurun ağzını büzüyorlar sanırım,böyle hem daha estetik,hemde hamur ince oluyor,o da çok güzeldir mutlaka,size kolay gelsin,ziyaretinize de güzel yorumunuza da çok sevindim.sevgiyle...
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil