2 Eylül 2013 Pazartesi

ERİKTEN PESTİL-KONSANTRE SU VE MARMELAT YAPIMI

"Toprağın üstündeki her gün iyi bir gündür"Bu film repliğini çok seviyorum.Kesinlikle doğru.Her sabah;yeni doğan günü,sevdiklerimin gül yüzünü görebilmek,gökyüzüne bakabilmek,rüzgarı hissetmek,yağmuru koklamak,affedilebilmek ve yeni planlar yapmak için yeni bir şansa sahip olmak.Bunu çok seviyorum...Beni sabaha kavuşturan,hayatıma taze bir başlangıç ekleme şansını veren Rabbime sonsuz şükürler olsun.
Bu günlerde yine ağzım kulaklarımda dolaşıyorum sokaklar da.Eylül sen nasıl güzel bir aysın böyle.Daha ilk günlerinde  hayata bir dinginlik ,tatlı bir huzur karışıyor.Serçeler, kırlangıçlar saklandıkları yerden çıkmış,onlarcası birlikte uçarak aklım başımdan alıyor.Dün akşam yürüyüş yaparken yolun kenarın da bir kirpi gördüm.Bu harika birşey.Hatırlarsanız kuşların bizi terkettiğini düşünüyordum.Kirpiler bile terketmemiş.Aşırı sıcaktan saklanmışlar sadece:)
Allah ağzımızın tadını bozmasın inşaALLAH.Ben hala mutfak periliğine devam ediyorum.Öyle bir şey yaptım ki,ayna da kendimi öpüp tebrik edesim var(arada bir göz kırpıyorum kendime lakin kendimi öpme boyutuna daha geçmedim).Erikten pestil yaptım ve kuruttum.Başardım, yapabildim.Ben de onu başlı başına tek bir post yapmakla ödüllendirdim:)
  Artık yediğimiz pestillerin ne kadarı nişasta acaba diye endişelenmeye son.Sıfır nişasta.Hem pestil yapma ilhamını,hem de tarifini bazı değişikliklerle kullandığım Cahide Jibek'e teşekkürü bir borç bilirim.(Eğer yeni bir tarif deneyeceksem "o nasıl yapmış" diye sitesine muhakkak baktığım kişilerden biri Cahide hanım.)Neyse pestil beklemez,tarif gelsin.
Malzemeler
  • 2 kg. iri kırmızı ekşimsi erik(bütün pazarı bu tarifle aradım.Pestilinizin ekşimsi-tatlı olmasını istiyorsanız bu şart,arayacaksınız)
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker (Karatay kızar diye az kullandım:)
Yapılışı
  • Erikleri  su ve şekerle düdüklü tencereye alıp 15 dk haşladım.(süre tencereden tencereye değişir,iyice yumuşamalılar)
  • iyice haşlanan erikleri bir süzgece döküp suyunu konsantre bir kavanoza doldurup ağzını kapatıp ters çevirdim.(yaklaşık 600 gr.su çıktı.konsantre olduğu için kullanım aşamasında su ve şeker ilave edebileceğiz)
  • süzgeçte ki posayı kabuk ve çekirdek kalana kadar bir kaşık yardımıyla süzgeçten geçirdim.Bu haliyle az şekerli bir marmelatınız oluyor.İyice kaynatıp kavanoza doldurabilirsiniz.
  • tepsiye yaydığımız bir yağlı kağıdı tereyağıyla yağlıyoruz.Ve erik püremizi üzerine yayıyoruz.Ben çok şanslıydım,dün hava çok rüzgarlıydı bir günde kurudu.
  • İki kilo erikten elde edilen sonuç:Az şekerli,nişastasız damakta buruk bir tad bırakan yumuşak bir pestil.Yerken cevizle kombinlenecek.
 Yarım kiloluk bir kavanoz erik marmelatı.Nar ekşisi gibi muhteşem bir ekşisi var,arzu eden şekeri artırabilir.(tatlı erik kullanmakta başka bir çözüm:)


Bir kavanoz konsantre meyva suyu.Şekeri az, biraz daha kaynatsam muhteşem bir erik ekşisi olabilir.
   Sadece iki kilo erik:Üç muhteşem tat,bereket,sağlık.
Sevgiyle afiyette kalın her daim...

6 yorum :

  1. Aaa buzdolabında tam da tarif ettiğin gibi erikler var ve çocuklar çok ekşi buldukları için yemiyorlar.Tarifinden faydalanıp bu şekliyle yedirebilirim belki .Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. keşke çocukları böyle sağlıklı atıştırmalıklar yemeye alıştırabilsek:( size kolay gelsin tamamını 1 saatte hazırladım,çok zaman alıcı değil.sevgiyle...

      Sil
  2. ellerine sağlık afiyetle ye:) pestil çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim.tadıda çok güzel.sevgiyle...

      Sil
  3. Waayy canınaaa!
    sen kendini öpmemişsin ama gel ben seni alnında öpeyim :)
    tadı öyledir ama renk yıkılıyor
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,ben de rengine bayıldım.sevgiyle kalın:)

      Sil