En sevdiğim yemekler kategorisinde öyle bir tarif var ki, ona sadece "yemek" demeye kıyamıyorum.Benim için yemek sanatının alameti farikası "içli köfte"dir.Tekerleğin icadından sonra en önemli keşifler:Ete hamur, pirince asma yaprağı sarmak vee bulgurdan külah yapıp içini kıymayla doldurmaktır:).Mantı,sarma,içli köfte yapabilen hatun kişi, artık her hangi biri değildir,yemeğin ulularından icazetlidir.Adı her dilde aşk,yeri yüreğimizin taa içidir,bu böyle biline:).
İçli köfteyle olan hukukum 15-16 yaşlarındayken Mersinli komşumuz Hatice Hanım Teyzeyle(Allah Rahmet etsin)başladı.Hani çocukken yeni tadlara bir ön yargınız olur ya,tabakta ki köftelere bir süre,önce kim tadacak diye ağlak suratlarla bakmıştık.(Hatice Teyze tadalım diye başımızda bekliyordu),Nasıl anlatılır ki içli köfte?O sadece köfte değildi.
Özetle diyebilirim ki:Tabağınızda ki içli köfteyi bitirmezseniz, arkanızdan gerçekten ağlayabilir.
Kızkardeşim Küçük Gökyüzü, pofurcuğu doğduktan sonra iş hayatını noktalayıp,değerli vaktinin bir kısmını aile efradının damağını şenlendirmeye vakfetti:)Menüsüne en son içli köfteyi ekledi.Böyle şeyler atlamaya gelmez hemen paylaşayım dedim.
Malzemeler:
Hamuru için:
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- 1/2 su bardağı İrmik
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yumurta
- 2 silme kaşık un(hamurun kıvamına göre az veya çok olabilir)
- ılık su
- 100 gr. kıyma(isteğe bağlı biz koymadık)
- 400 gr.kıyma
- 2 büyük soğan
- yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı k.biber
- 150 gr.tereyağı
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı tuz
- maydanoz
1-Önce içini hazırlıyoruz.Soğanları sıçan dişi şekilde doğruyoruz.(rendelersek acı suyu çıkar)
2-Tavaya kıymayı alıp,suyunu çekene kadar kavuruyoruz ve soğanları ekliyoruz.
3-Birlikte biraz pişirdikten sonra, baharat ,salça ,yağı ekleyip suyunu çekene kadar pişiriyoruz.Cevizleri ve maydanozu ekleyip altını kapatıyoruz.(iç harç soğuk olmalı)
Hamuru hazırlamak için, önce bulguru kaynar suyla ıslatıyoruz.(yaklaşık 3/4 su bardağı kaynar suyla)
4-Demlenen bulgura diğer malzemeleri ekleyerek hamur kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz.
5-Küçük mandalina büyüklüğünde parçalar kopartıp baş parmağımızla,döndüre döndüre içini derince oyuyoruz.Soğuttuğumuz içten, içine koyup ağzını,yine döndüre döndüre kapatıp yuvarlıyoruz.
6-Hem içini oyma işlemini yaparken,hem kapatırken ellerimizi sürekli ıslatıp bulgurun kuruyup çatlamasını önlüyoruz.
7-Kullanılan iç malzemeyi, mümkün mertebe eritmeden kullanmaya çalışıyoruz ki bulgur külahlarımız rahat kapansın.
8-Haşlayacaksak:Derin bir tencereye sıcak su koyup,üzerine 1 yemek kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı limon tuzu ekleyip kaynayınca köfteleri içine atarak 5-6 dakika kadar haşlayıp suyun içinden alıyoruz.
9-Kızartacaksak:Bol yağda renkleri değişinceye kadar 4-5 dk.kızartıyoruz.
Hem haşlanmışı hem de kızartılmışı çok lezzetli oluyor.Fotoğraflar aceleye geldi,bir sonra ki içli köfte partisinde daha çok fotoğraf çeker eklerim:)
merhaba. Levazım Gıda olarak makalenizi çok beğendik. içli köfte sektöründe faaliyet gösteren firmamız tarifi kullanmak istiyor
YanıtlaSil