10 Haziran 2013 Pazartesi

ASMA YAPRAĞINDA ENGİNAR DOLMASI

Sevdiğim tarifler de bu gün asma yaprağında enginar dolması var ki, ben kategorisini en sevdiğim tarif diye güncelliyorum.Enginar;o sebzelerin en güzeli,en yararlısı,en lezzetlisi  hayır kraliçesi :)Ne desem yakışıyor.Kendileri deve dikenine benzemekle birlikte papatyagiller familyasına aitmiş ki, yakışır.Lezzetinin yanında faydaları da say say bitmiyor.Kısaca:
ENGİNARIN FAYDALARI:Karaciğer ve kalbin en iyi dostu olan enginarın kanı temizlediğini ve yorgunluğu giderdiğini vurgulayan uzmanlar, diğer zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atarak vücuda dinçlik verip dinlendirdiğini söylüyor.Muhteşem lezzette ki yemeklerinin yanında, çiğ tüketilmesi ve yapraklarından çay yapılarak içilmesi de oldukça yararlı.
BESİN DEĞERLERİ:100 gr. taze ve çiğ (pişirilmemiş) sebze olarak enginarın içerdiği önemli besin değerleri şunlardır: 80 kalori; 3 gr. protein; 7,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr. yağ; 1.5 gr. lif; 70 mgr. fosfor; 55 mgr. kalsiyum; 0,8 mgr. demir; 45 mgr. sodyum; 330 mgr. potasyum; 30 mgr. magnezyum; 0,5 mgr. çinko; 280 IU A vitamini: 0,15 mgr. B1 vitamini; 0,05 mgr. B2 vitamini; 0,7 mgr. B6 vitamini 



MALZEMELER: 
*5 büyük enginar çanağı
*1 kahve fincanı pirinç
*1 kahve fincanı zeytinyağı
*1 büyük baş soğan
*1 çorba kaşığı salça
*10 asma yaprağı(benim tarzımda 5)
*1 limonun suyu
*tuz, karabiber, pul biber,nane,fesleğen vs.
seviyorsanız:
*2 çorba kaşığı çam fıstığı
*1 çorba kaşığı kuş üzümü,yenibahar

YAPILIŞI:
*soğanlar ince kıyılıp yağda pembeleştirilir,fıstık ekleyecekseniz onlarıda biraz kavurmalısınız.
*yıkanıp süzülen pirinç,salça da soğanlara eklenir.
*1 kahve fincanı su ilave edip, diğer tüm baharatlar ve tuzu eklenerek, suyu orta ateşte çektirilir.
*istenilen ekşilikte limon suyunu ve kullanacağımız taze otları ateşi kapattıktan sonra harca ilave edelim.
*yayvan bir tencereye yerleştirdiğimiz,enginar  çanaklarına harcımızı paylaştıralım.Tencereye 1 fincan su yeterince tuz ve limon ekleyelim.
*ben asma yaprakları ile her bir enginarın üzerini örtüyorum.Servis yaparken yaprağı enginarın altına seriyorum.Ama bilinen genel usul de, 2 adet asma yaprağını birleştirip enginarı içine yerleştirilip,paketliyorsunuz.
*Çok kısık ateşte pirinçler uzayıncaya kadar pişiriyoruz.Yaklaşık 35-40 dk.
*asma yaprağınız yoksa ,10-15 dal maydanozu çanakları örtecek şekilde tencerenin üstüne serebilirsiniz.Sonuç onda da mükemmmel:)
Sağlıkla afiyette kalın.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder