3 Ağustos 2013 Cumartesi

KARAKIZ-FELLAH-SARMISAKLI VEYA SALÇALI KÖFTE TARİFİ


Bulguru Kaynatırlar,
Serine Yaylatırlar.
Bizde Adet Böyledir:
Güzeli Oynatırlar,
Çirkini Söyletirler.

Çocukluğumda bizim evimizde hiç pişirilmezdi,tanıdığım Karadeniz'lilerin bir çoğu bulgur pilavı bile yemez,babam ağzına bir kaşık kısır sürmemiştir.Peki bu bende ki, bulgur aşkı nerden kaynaklanıyor.Öyle böyle değil yani,ıssız bir adaya giderken yanımda götüreceğim üç gıdadan biri.(Diğerleri çay ve zeytin yağı:)Sanıyorum ki büyük, büyük baya büyük atalarımdan biri Mezopotamyalı:).
Sade bulguru işlemeyi akıl ettikleri için bile sevmeye değer Mezopotamya'yı:)
  Bulgur şahane bir besin:
Kaprissiz,lezzetli,besleyici,bereketli,soylu asil ...
Osmanlı saraylarında pirincin saltanatı sürdüğünden,hep biraz taşralı kalmış ama mütevazi ve bilge...Bazı bilim çevrelerine göre bulgur ilk işlenmiş gıda kabul ediliyor ki,ben her bulgur yediğimde(bunu sık yapıyorum)onu işlemeyi akleden Adem evladını rahmetle anıyorum.Bulgur yemeye geç başlamış olsamda,bir değeri varsa, sadece benim rahmetlerim onu sırattan geçirmeye yetebilir. Tarihin bir çok evresine tanıklık etmiş,savaşlarda,kıtlıklarda hiç nazlanmamış,hep hazır olmuş,bazen bir sultan bir avuç bulgurla bir ordu doyurmuş(Misâlî Baba).
Anadolu yemek kültürünün kraliçesi o.Hakkında bu kadar çok türkü olan başka bir gıda varmıdır?Hiç sanmıyorum.Derler ki osmanlı mutfağında,her güne bir çeşit düşecek kadar pirinç pilavı yapılırmış.Bu mümkün:İçine ne katarsanız, o adla anarsınız, çeşit olur.Fakat pirincin tadı üç aşağı beş yukarı aynıdır.Lakin bulgur öyle mi?Girdiği her yemekte farklı bir lezzete bürünür.Ayrıca bulgurun lezzeti değil faydaları da saymakla da bitmiyor:
-Hazmı kolaylaştırır.
-B vitamini deposudur.
-İçerdiği folik asit, anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi üzerinde etkilidir.(söylentiye göre ABD de hekimler reçeteye yazıyorlarmış.bu söylentiler sonra hep doğru çıkıyor biliyorsunuz)
-Kansere karşı koruyucu özelliktedir.
-Bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Kilo aldırmaz.(Karatayın abatrmadan yememize izin verdiği nadir karbonhidratlardan)
-Kan şekerini yükseltmez.
-İçerdiği B1 vitamini, sinir ve sindirim sisteminin güçlenmesine yardım eder.
-Çinko, magnezyum ve krom gibi mineraller içerir.
-Yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsakların çalışmasını sağlar.

Bulgurla yapılan yemeklerin hepsi candır.
Ben bu gün karakız-fellah-salçalı veya sarmısaklı köfte isimleriyle anılan muhteşem köftelerden yaptım.Bilmeyen yoktur belki.Fakat ben en sevdiğim tariflerden birini daha kayıt altına almak istedim. 
en güzel yemek tarifleri,pratik yemek tarifleri,bulgurlu yemek tarifleri
    Malzemeler:(4-6 kişilik) 
 -1su bardağı köftelik bulgur(ben esmer bulgur kullandım)
 -1 yumurta(beyazını kullandım,2 ölçü için sarısını da kullanın)

 -1 tatlı kaşığı toz nane
 -1 çorba kaşığı un veya mısır nişastası(ben yulaf kepeği kullandım)
 -tuz

 -bulguru ölçtüğünüz bardakla,bir bardak kaynar su.
  sos:
 -1 kahve fincanı zeytinyağı
 -1 yemek kaşığı dolusu salça(biber veya domates)
 -2 orta boy veya 1 büyük boy domates,
 -5-6 diş sarımsak
 -Pulbiber, karabiber,kimyon,nane vs.(istenilen baharatlar,ben 1 çorba kaşığı tane karabiber kullandım) 

 -1 çorba kaşığı nar ekşisi
 -1 avuç kıyılmış maydanoz
en güzel yemek tarifleri,pratik yemek tarifleri,bulgurlu yemek tarifleri
    yapılışı:
    1. Bulguru kaynar suyumuzla ıslatıp,bir süre yumuşamasını bekliyoruz.
    2.Yumurta,un,nane ve tuz ekleyip,bütünleşene kadar yoğuruyoruz
    3.Kabuklu fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayıp,parmağımızla hafifçe bastırıp çukur açıyoruz(çok estetik görünüyor)
    4.Yuvarlama işlemini yaparken, zaman zaman ellerimizi ıslatarak hamurun kurumasını engelliyoruz.
    5.2 litre suyu kaynatıp,içine tuz ve az yağ ilave edelim,köftelerimizi mantı haşlar gibi haşlayalım.su yüzüne çıktıklarında pişmişlerdir:)
    6.Sos için bir kapta sıvıyağ ve domatesi suyunu çekinceye kadar pişirip,maydanoz hariç diğer baharatları ilave edelim.Ateşi kapatınca maydanozu da ilave edip,köftelerimizi sosa iyice bulayalım.
Sevgiyle afiyette kalın her daim inşaAllah...
  

4 yorum :

  1. afiyet olsun. bulguru kaynatırlar buralarda çok meşhurdur :) bende çok severim en sevdiğim

    YanıtlaSil
  2. Çok severim ellerinize sağlık, enfes görünüyor:).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler gooogoook felsefemiz bulgur candır:)

      Sil