16 Ağustos 2013 Cuma

EFSANEVİ BİBLİOMANİLER VE KİTAPLIK BOYAMA

Orta okuldayken sosyal bilgiler öğretmenimiz ne kadar az okuduğumuzdan şikayet eder,usanmadan her ders birer bibliyoman olmamız gerektiğini söylerdi.Hayy evlerden uzak,iyi ki bilinç altım o sıralar yetişkinlerin tavsiyelerine nanik yapılan bir yaştaymış:)Bir bibliyoman görürseniz,ardınıza bakmadan ordan uzaklaşın:)Kitap biriktirme tutkusunun arkasında nasıl bir fantazi olduğunu asla bilemezsiniz:)Bu arada bibliomania:Latince kitap biriktirmeye aşırı düşkünlük anlamına geliyor.Yani obsesyon.Bu kavramı ilk defa Manchester Kraliyet Hastanesi'ndeki John Ferriar isimli bir hekim kullanmış.Zira başta Paris ve Londra olmak üzere 16.yy ve 17. yy boyunca tüm Avrupa'da bibliomania özellikle hekimler ve tıp öğrencileri arasında çok yaygınmış.Bibliyomanlara bir çeşit zararsız deli diyorlarmış.Fakat aralarında ki güçlü rekabet "mezar bibliomani"sini doğurmuş.
52 yaşında öldüğünde kütüphanesinde 7000 nadir eser bulunan ingiliz doktor Anthony Askew: 1721 yılında elindeki nadir bir anatomi kitabının mutlaka insan derisiyle kaplanması gerektiği saplantısıyla, Yorkshire'de büyücülük yaptığı iddasıyla idam edilen bir kadının derisini satın alarak, kitabını bununla kaplamış.1920 lerde Fransa'da  bir dergide yayınlanan makale,hekim ve öğrencilerin kadavra derilerini çaldıklarını idda etmiş.Bu konuda en çarpıcı örnek, kayıtlara da geçmiş olan Fransız tıp öğrencisi Aime Leroy'dur."Les Georgiques de Virgile"in tercümesini yapan, De Lille'nin bir gece mezarını açarak, kitabını ciltlemek için deri parçaları çalmış.İfadesinde bunun hayranlık olduğunu söylemiş.1791 ilk Fransız anayasası da "insan derisiyle ciltlenmiştir"notuyla müze de sergilenmektedir.Kitap obsesiflerine niye mi sardım?Rengi solan kitaplığımı boyadım,kitapları yerleştirirken aklıma bibliyoman olmamı söyleyen öğretmenim geldi.Bu arada o bunu bilinçsizce söylüyordu.Adını hatırlamasam da tanıdığım en iyi öğretmenlerden biriydi.Umarım çok mutlu yaşamıştır,yaşıyordur.
Kitaplığın hem öncesini hem de boya aşamalarını fotoğraflamıştım ama bulamadım.Bu boyanmak üzere hazırlanmış kardeşi:)

Fotoğraflar olmadığı için kısaca anlatayım:Kitaplıklar yaklaşık 15 yıllık, mdf üzerine alüminyum değil de,ona benzer dayanıklı bir kaplama.Elbette ki yüzeyler parlak.Araştırdım genel kanı,yüzeyin boya tutmayacağı yönündeydi.(ev de yapılan chalk painti daha önce denemiş,dokusundan hoşlanmamıştım).Önce rafları söküp her zaman ki gibi sirkeyle kitaplığı iyice sildim.Sirke zeminde deterjanlardan kaynaklanan parlaklığı temizliyor.Sonra ince bir zımparayla yüzeyi matlaştırdım.Çok uğraşmaya gerek yok hemen mat bir görünüm aldı.Tekrar silip, Polisan X1 parlak beyazla bir kat boyadım.Boyarken rulo kullandım.Boyanın kalkmaması için, kesinlikle katlar çok ince olmalı ve ikinci kat boya  obje tamamen kuruduktan sonra sürülmeli.
Ben üç kat boyadım.Yakın resimde görüldüğü gibi pürüzsüz, hafif parlak bir dokusu oldu.Boya yeniyken tırnağımla kazıyınca kalktı.Yaklaşık üç haftalık kuruma sonucu, kitapları yerleştirmeden tekrar kazıdım kesinlikle kalkmadı.Sizi yanıltmış olmayayım, yüzey suntalam gibi değil,ahşap gibi bir kaplama.Bu gün yerleştirdim.Çok mutlu oldum. Biraz solmuş renginin dışında hiçbir sorunu olmayan kitaplığım hayata tutundu.Boyayı test etmeden diğerlerini  boyamak istememiştim. Sıra onlarda:)
Bu arada unutmadan mumları da ben yapmıştım:)Sevgiyle Afiyette kalın inşaALLAH.

17 yorum :

  1. Harika işler çıkarıyorsun. :)

    Polisan X1 i kullanmayan sanırım bir ben kaldım. Merak ediyorum, alıp kullanmalıyım. :)

    Boyadan sonra vernik gerekiyormu peki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ediyorum. boya bitişinde vernikli gibi duruyor ama ben darbelere dayanıklı olsun diye su bazlı vernik kullanıyorum.parke verniği de deneyeceklerim arasında :)

      Sil
    2. Parke verniğini bilmiyorum ama yat verniğini sakına açık renk boyalarda kullanmayın. Sararma yapıyor.

      Sil
  2. Çok güzel olmuş kitaplığınız, bende de bir çeşit kitap biriktirme hastalığı var sanırım. Yayınınızı okuduktan sonra farkettim. Faydalı bilgiler için teşekkürler. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  3. teşekkür ederim Hülya hanım.bana kalırsa sizin ki kitap sevgisidir.bibliyomanlar genellikle okumaz,biriktirirlermiş.bazen kıyamadıkları için kitabı hayatları boyunca ambalajından çıkarmadıkları da olurmuş :) sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık çok güzel olmuş. güzel günlerde kullanman dileğiyle

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık,çok güzel bir dönüşüm olmuş...ama ne yalan söyliyim ilk defa başka bir şey boyama işinden daha ffazla ilgimi çekti:) bibliyoman olmadığım için çok mutlu oldum...yazının bazı yerlerinde gerçekten tüylerim ürperdi:) tekrar ellerine sağlık..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok çok teşekkür ederim.boya sizin uzmanlık alanınız,benim ki boş vakitleri değerli kılma çabası:)parke verniğini sizde görmüştüm,kullanmaya cesaret edemedim.yazdıklarımı beğenmenize ve ziyaretinize ayrıca çok sevindim.

      Sil
  6. Çok hoş olmuş, ben de aynı boyayla bir masa yenilemiştim. Kitap konusuna gelince, ev taşırken kitaplarım için ayrı araba tuttuğumuzu söylersem sanırım ne derece bir manyak olduğum daha iyi anlaşılır:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim.kitapları sevenleri çok severim,o kadar azlar ki.bazen çok bunalıyorum, biraz az sevdiklerimi elden çıkarıyorum.bir süre sonra bakıyorum yine her yer kitap .ama sizin kütüphanenizi merak ettim doğrusu:)

      Sil
  7. ellerinize sağlık.çok güzel bir yenileme.ben de boyamıştım kitaplığımı.

    YanıtlaSil
  8. çok güzerl olmuş, emeğinize sağlık, yanlız benim bişr sorum olucaktı size, bende vernik kullandığımda özellikle beyaz renkli boya çalışmasında sararma oluyor :( vernik hangi marka ve nasıl kullandınız.. benimde bir kitaplığım var yenilemk istiyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim.bazen sprey çoğunlıkla da su bazlı vernik kullanıyorum.hiç sararmıyor.cadance kullanıyorum verniği.sentetik bazlı boyalarda vernikle zamanla sararıyor,malesef :)kolay gelsin

      Sil
  9. çok teşşekürler canım...

    YanıtlaSil
  10. çok hoş görünüyorlar el emeği yapılan işler gerçekten harika.Ellerinize sağlık bende bloguma beklerim el emeklerim benimde var nacizane:) http://betushunbloguu.blogspot.com/2014/01/el-emekleri.html

    YanıtlaSil
  11. Ellerine sağlık harika olmuş süper...

    YanıtlaSil