2 Haziran 2013 Pazar

KISACA KARATAY DİYETİ

İlk kitabını geçen yıl almış ve bir çırpıda okumuştum.Özet bir kitap kendileri.Aslında bir diyetten çok bir beslenme biçimi Karatay Diyeti.Uygulanabilirliği oldukça yüksek.Karatay'da bıktırıcı  olan diyet değil, mahalle baskısı.Baştan söyleyeyim duymamayı öğrenmelisiniz.Yok efendim ekmeksiz olurmu?Doyulur mu?Kuruyemişler çok yağlı, ayy çok yiyorsun bıdı bıdı bıdı...
Canan Karatay,Taşdevri diyetinin yazarı Ahmet Aydın,Mehmet Öz, temelde aynı felsefeden hareket ediyorlar.İşlenmiş karbonhidratların sağlığımız üzerinde oluşturdukları tahribat.
Bünye de oluşmuş veya oluşma ihtimali olan insülin direncinin kırılması ve oluşumunun engellenmesi ise ana şifremiz.Haydi  hep beraber rastgele....
KARATAY DİYETİ
Kısaca özetleyecek olursak:
1-Karatay Diyeti ilk kural, günde 6 öğün veya sık sık yeme alışkanlığınızı güneşe gönderip orda unutmak.Sık sık  yediğimiz ve enerjimizi kullanmadığımız  zaman insülin direnci kırılmaz.
Az  az yemek de doğru değil , 3 öğün, fakat doyuncaya kadar yenilecek. Kahvaltı 24 saatin en önemli öğünü. Karatay Diyetine göre güne bizi 4-5 saat tok tutacak sıkı bir kahvaltıyla başlanmalı. 
2-Karatay Diyeti ikinci kural, kilo vermek istiyorsanız  hiçbir çeşit ekmek yemeyeceksiniz.Çünkü ekmek yemek insülin direncini arttırır.Ekmek yerine, tuzsuz ve kavrulmamış kuruyemişlerden  bir ince belli çay bardağı yiyebilirsiniz.(en çok burasını seviyorum)
İnsülin direncinin kırılması çok önemli çünkü:
İnsülin yağları depo eden hormondur. Az ve sık yediğimiz zaman sürekli yağlar bu depoya gönderiliyor.Yemek yediğimiz zaman insülin  seviyemiz yükselir ve 2 saat sonra düşmeye başlamasıyla  acıkma hissi ortaya çıkar.İyi bir bir kahvaltı yaptığımız zaman bütün gün acıkmayız.O sırada leptin hormonu devreye girer ve kendi vücut yağlarımızı ara öğün olarak kullanır.Yani leptin candır.yemekler arasında 4-5 saat olmalı ki salgılansın.Sık sık yediğimiz zaman karaciğer ve pankreas yorulur. 
insülin direnci kırılınca göbek, basen yağları eriyecek.Yalnız bu yağlar yılların birikimi olduğu için bir anda gitmez.Zamanla yediklerinize dikkat edip kilolarınızı vereceksiniz. Aç kalarak kilo verilmez!
3- Karatay Diyeti  üçüncü kural, “şeker en tatlı zehirdir”.Bir dilim ekmeğin üzerine kesme şekerleri yerleştirin, ne kadar şeker alırsa o kadar şeker yiyoruz ekmekle birlikte. Karaciğer yağınızı azaltmak istiyorsanız ekmekten uzak durmalısınız.Ve de her türlü rafine edilmiş ve şekere dönüşme ihtimali olan  gıdadan .Tüm paketlenmiş,koruyucu içeren,diyet içerikli fabrikasyon  beslenme ürününü de hayatımızdan tamamen çıkarıyoruz.

4-Karatay diyeti  dördüncü kural,hayvansal yağlar(tereyağ,içyağı vs.),soğuk sıkım zeytin ve fındık yağları dışında ki tüm trans yağları da(ayçiçek,kanıla,mısır,margarin vs.vs.) kansorejen oldukları için hayatımızdan çıkarıyoruz.Bu arada ceviz gibi, zeytin de Karatay'da candır.Her sabah 8-10 tane yenilmeli.Omega-3 namı diğer balık yağı  metabolizmamız için hayati değer taşıyor.Mutlaka takviye olarak alınmalı,kendisi üretemiyor.
5-Karatay diyeti  beşinci kural,bol bol limonlu su içmek.Limonlu veya sirkeli su besinlerin yavaş emilimini sağlıyor.Asitliklerini düzenliyor.Kendisi de bir asit ama çook faydalı.
6-Karatay diyeti  altıncı kural enerji harcamazsak insülin direnci kırılmaz.Asansöre,kısa mesafelere araçla gitmeye de bir by by çekiyoruz.
7-Karatay diyeti yedinci kural akşam sekizden sonra marul bile yemiyoruz.Çok içimiz kazınırsa süt veya yoğurt yiyebiliriz.
Kitaptan aklımda kalanlar ana hatlarıyla bunlar.Kitapta komik şeylerde var.Örneğin özgür tavukların eti ve yumurtası yenilecek:) :) 
Kitaptan örnek bir menü ve Karatay selamıyla 1.gün postuma geçiyorum.Bol leptinli günler, sevgiyle ve afiyette kalın...

PAZARTESİ
Kahvaltı (08.00-09.00)

  • İki adet yumurta (Suda haşlanarak rafadan ya da kayısı kıvamında hazırlanmış. Tereyağında peynirli omlet de yapılabilir.)
  • 8-10 adet tuzu alınmış yeşil ya da siyah zeytin
  • Bir avuç içi kadar beyaz peynir,
  • 4-5 adet gün kurusu kayısı
  • Şekersiz bitki çayı, su ya da meyve çayı
  • Bir (ince belli) çay bardağı ceviz (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Öğle yemeği (13.00-14.00)

  • Bir avuç içi kadar dana söğüş, bol salata ve zeytinyağlı fasulye
  • Salata olarak dilimlenmiş ya da rendelenmiş turp ve havuç veya mevsim salatası, doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ile hazırlanmalıdır.
  • Bir su bardağı tuzsuz ayran
  • Arzu edildiği kadar şekersiz bitki çayı ya da su

Ara öğün (şart değil) (15.00)

  • Yarım su bardağı kadar ceviz
  • Şekersiz olarak sevdiğiniz herhangi bir çay ya da taze limonlu su

Akşam yemeği (18.00-19.00)

  • Balık, yeşil soğan, roka ve turp (Salata bol miktarda hazırlanıp, içine, doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ile birlikte tane keten tohumu ilave edilerek hazırlanmalıdır.)
SALI 
Kahvaltı (08.00-09.00)

  • Kayısı kıvamında suda haşlanmış iki yumurta (Saf tereyağı ya da zeytinyağı ile omlet veya menemen de yapılabilir)
  • 8-10 adet tuzsuz zeytin
  • Bir avuç içi kadar beyaz peynir
  • 2-3 adet çarliston yeşilbiber
  • 5-6 adet minik domates
  • Şekersiz çay ya da süt
  • Bir (ince belli) çay bardağı fındık (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fındık mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Ara öğün (şart değil) (10.00)

  • Yarım su bardağı kadar ceviz
  • Bol su ya da yeşil çay

Öğle yemeği (13.00-14.00)
  • Bir tabak zeytinyağlı barbunya ya da etli sebze yemeği
  • Lahana ya da karnabahar salatası (Çiğ ya da buğulanmış olabilir)
  • Bir su bardağı ayran ya da bir kase yoğurt

Ara öğün (şart değil) (15.00)
  • Bir orta boy elma ya da mevsim meyvesi
  • Bir kase yoğurt (Mümkünse evde mayalanmış veya geleneksel usulle üretilmiş. Kesinlikle diyet olmayacak)
  • Şekersiz çay ya da bir fincan Türk kahvesi
  • Nescafe olarak bilinen granül kahveler işlenmiş gıda oldukları için yasak
Akşam yemeği (18.00-19.00)
  • Balık ızgara (Fırında veya buğulama usulü de pişirilebilir)
  • Bir tabak pilaki
  • Roka, yeşil soğan, maydanoz ve bir tatlı kaşığı keten tohumu (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir.)
  • İki kibrit kutusu kadar tahin helvası
ÇARŞAMBA
Kahvaltı (08.00-09.00)
  • Kayısı kıvamında suda haşlanmış iki yumurta (Saf tereyağı ya da zeytinyağı ile omlet veya menemen de yapılabilir)
  • Bir avuç içi kadar beyaz peynir
  • 2-3 adet tatlı kırmızıbiber
  • Yeşil çay ya da sevilen bitki çayı
  • Bir çay bardağı (ince belli) Antep fıstığı (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00)
  • Tuzsuz yerfıstığı (Kavrulmamış ve mümkünse yeni kırılmış olmalı)
  • Bol su ya da bitki çayı
Öğle yemeği (13.00-14.00)
  • Bir bardak zeytinyağlı taze yeşil fasulye
  • 3-4 adet ızgara köfte
  • 1 kase yoğurt
  • Turp ve havuç rendelenerek hazırlanmış salata ve bir tatlı kaşığı keten tohumu (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir.)
  • Bol su veya ayran
Ara öğün (şart değil) (15.00)
  • Bir elma ya da armut
  • 1 kase yoğurt
Akşam yemeği (18.00-19.00)
  • 3-4 kalem kuzu pirzola ya da avuç içiniz kadar bonfile ızgara
  • Zeytinyağlı enginar ya da bir tabak taze bakla
  • Mevsim salatası ve bir tatlı kaşığı keten tohumu
PERŞEMBE
Kahvaltı (08.00-09.00)
  • İki yumurta ile hafif ateşte tereyağı ile pişirilmiş peynirli omlet
  • 8-10 adet tuzsuz zeytin
  • Bir avuç içi kadar beyaz peynir
  • 1-2 adet çarliston yeşilbiber ya da 1-2 adet salatalık
  • Taze maydanoz ve kırmızıbiber
  • Yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı
  • Bir (ince belli) çay bardağı ceviz içi (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00)
  • Bir avuç içi kadar tuzsuz yerfıstığı ya da badem içi (Mümkünse yeni kırılmış olmalıdır)
  • Taze limon eklenmiş bol su ya da bitki çayı
Öğle yemeği (12.00- 13.00)
  • Bir avuç kadar dana bonfile ya da 3-4 kalem kuzu pirzolası
  • Bir tabak zeytinyağlı pırasa
  • 5-6 adet minik domates
  • Bir kase yoğurt ve bir tatlı kaşığı keten tohumu
  • Bol su
Ara öğün (şart değil) (15.00)
  • Bir ufak portakal veya mevsim meyvesi
  • Bir avuç içi kadar tuzsuz yerfıstığı ya da badem içi (Mümkünse yeni kırılmış olmalıdır)
Akşam yemeği (18.00-19.00)
  • Balık ızgara, kırmızı kuru soğan, dilimlenmiş turp ve roka
  • Buğulanmış Brüksel lahanası ve rendelenmiş havuç ya da lahana salatası
  • Bir tabak piyaz ya da zeytinyağlı barbunya
CUMA
Kahvaltı (08.00-09.00)
  • İki yumurta ile hafif ateşte tereyağı ile pişirilmiş omlet
  • 8-10 adet tuzsuz zeytin
  • Bir avuç içi kadar peynir
  • Taze maydanoz, tatlı kırmızıbiber ve 1-2 adet salatalık
  • Şekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı
  • Bir (ince belli) çay bardağı Antep fıstığı (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00)
  • Bir avuç içi kadar ceviz içi (Mümkünse yeni kırılmış)
  • Bol taze limonlu su ya da bitki çayı
Öğle yemeği (12.00- 13.00)
  • Bir porsiyon şiş kebap (Yanında pide, pilav ve patates yenilmeyecek)
  • Taze yeşilbiber, domates, turp, maydanoz, soğan ve sumak
  • Bir kase yoğurt ve bir tatlı kaşığı keten tohumu
  • Bol su ya da ayran
Ara öğün (şart değil) (15.00)
  • Bir elma ve avuç tuzsuz yerfıstığı (Kavrulmamış ve mümkünse yeni kırılmış)
  • Taze limon eklenmiş su ya da şekersiz çay
Akşam yemeği (18.00-19.00)
  • 3-4 kalem kuzu pirzolası
  • Mevsim salatası (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir)
  • Zeytinyağlı enginar ya da yoğurtlu semizotu salatası

CUMARTESİ
Kahvaltı (08.00-09.00)
  • Pastırmalı yumurta
  • 8-10 adet tuzsuz zeytin
  • Bir avuç içi kadar peynir ve taze maydanoz ya da nane ile birlikte
  • Şekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı
  • Bir (ince belli) çay bardağı Antep fıstığı (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00)
  • Bir avuç içi kadar ceviz içi (Mümkünse yeni kırılmış)
  • Taze limon eklenmiş bol su ya da şekersiz bitki çayı
Öğle yemeği (12.00- 13.00)
  • Bir porsiyon bonfile ızgara
  • Taze yeşilbiber ve domates ya da kuru soğan
  • Yoğurt, semizotu ve bir tatlı kaşığı keten tohumu yağı
  • Bol su veya ayran
Ara öğün (şart değil) (15.00)
  • Bir ufak boy portakal veya elma
  • Şekersiz yeşil çay
Akşam yemeği (18.00-19.00)
  • Balık ızgara
  • Dilimlenmiş beyaz turp
  • Bol roka, domates ve taze yeşil soğan ile hazırlanmış salata (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir)
  • İki kibrit kutusu kadar tahin helvası
PAZAR
Kahvaltı (08.00-09.00)
  • Peynirli omlet ya da pastırmalı yumurta
  • Bir avuç içi kadar beyaz peynir
  • 8-10 adet tuzsuz zeytin
  • Tatlı kırmızıbiber, domates ve salatalık
  • Şekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı
  • Bir (ince belli) çay bardağı ceviz içi (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00)
  • Bir avuç içi kadar ceviz içi (Mümkünse yeni kırılmış)
  • Taze limon eklenmiş bol su ya da şekersiz bitki çayı
Öğle yemeği (12.00-13.00)
  • Bir tabak kuru fasulye, bonfile veya biftek (bir avuç içi kadar) (Yanında pilav ve patates yenmeyecek)
  • Bir adet kuru soğan
  • Çoban salatası (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir)
  • Bol su
Ara öğün (şart değil) (15.00)
  • Bir avuç tuzsuz yerfıstığı (Kavrulmuş ve mümkünse yeni kırılmış)
  • Şekersiz çay
Akşam yemeği (18.00-19.00)
  • Balık ızgara
  • Taze yeşil soğan, bol roka ve domates
  • Közlenmiş taze kırmızıbiber
ÖNEMLİ NOT: Her gün akşam saat 19.00-20.00’den sonra meyve dahil hiçbir şey yenilmemeli; bol su, taze limon eklenmiş olarak içilebilir ve mümkünse yatmadan önce 30-40 dakika kadar yürüyüş yapılmalı.

31 yorum :

  1. Akşam 8 den sonra Türk Kahvesi içilebilir mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türk kahvesi istediginiz saatte serbest ama şekersiz olmali tabi ki :)

      Sil
  2. Ekmeksiz yemek mi olurmuş

    YanıtlaSil
  3. harika görünüyor eline sağlık tatlım

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Güzel bir yazıya imza atmışsınız.

    YanıtlaSil
  7. Yeni gördüm bloğunuzu. Bu karatay şey değil mi ya sağlık bakanlığınca 15 günlük meslekten men cezası almalara doyamayan insanları genel geçer kurallarla sözde sağlıklı beslendiren kendi dışında bu işin uzmanı olan kişilere saygı duymayan kişi.Sizi hayatınızı kısıtlamarla yaşamaya değilde gerçekten sağlıkla yaşamaya davet ediyorum.Umarım insanların sağlığına dokunacak yazılar yazarken vicdanınızın sesini duyarsınız. İyi günler

    YanıtlaSil
  8. Karatay diyetini bence baştan anlamamışsınız nerdeyse hergün ara öğün var ekmek şeker den sonra en çok kadın bunun üstünde duruyo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://youtu.be/KhZSriw5qdI kendi ağzından duy.

      Sil
    2. Karatay kitabininda vermiş bu listeleri. Kendisi yazmiş. Diyor ki araögün sart degil ama insanlar illaki ara ögün istiyorlarsa öneri olarak bunlari vermiş. Okumadan eleştirmeseniz keşke insanları.

      Sil
  9. Merhabalar,

    Öncelikle Ramazan Bayramı’nızı kutluyorum ve bu bayramın hepimize sağlık, sıhhat ve mutluluk getirmesini diliyorum.

    Sağlıklı beslenme ve düzenli spor yaparak bazı bitki ve meyve çaylarını içmek kilo vermeyi hızlandırıyor. Yeşil çay bence en etkilisi. Yağ yakımını hızlandırıyor, metabolizma hızını artırıyor ve ödemin vücuttan atılmasını sağlıyor. Zayıflamaya yardımcı olan çaylar hakkındaki yeni yazımı okumanız için sizinle de paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/kilo-vermeye-yardimci-5-cay/

    Güzel okumalar dilerim,
    sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil