21 Ağustos 2013 Çarşamba

FENG SHUI İNCİLERİ VE AHŞAP SANDIK ESKİTME

 Çok eskiden Çinliler bir yere yerleşirken yüzlerini güneşe dönüp,dağları arkalarına,  akarsuyu önlerine alırlarsa o yerde mutlu olacaklarına inanırlarmış.Gerçi bunu bilmek için kahin olmaya gerek yok.Kim olmaz ki:).Feng Shuı Çin'de uygulanan 5000 yıllık bir öğreti.Şimdiler de batı da çok moda.Nasıl olmuş da bu kadar geç kalmışlar diye soracak olursanız,Çinliler sırlarını saklamışlar:). Akıllıca.
Efsaneye göre Çin İmparatoru Hsiali Wu Sarı ırmakta sulama çalışmaları yaparken, sudan alışılmamış büyüklükte bir kaplumbağa çıkmış.O günler de Çinliler tanrıların kaplumbağa kabuklarında yaşadığına inanıyorlarmış. İmparator Wu bunu bir işaret kabul etmiş.Adamlarıyla beraber kaplumbağanın sırtında,üçe üç bir sihirli kare keşfetmişler.Bu harika bir keşifmiş.Bundan Feng Shuı,Çin Astrolojisi ve Çin Numerlojisi doğmuş.Çinlilere göre yaşamda ki her şeyin içinde Ch'i denilen bir enerji var.Bu Ying-Yang enerjisidir.Bir dairenin içinde iki lavra şeklinde sembolize edilir.
Yin karanlık,dişi,edilgendir.Yan aydınlık etkin ve erildir.Zıtlıkların muhteşem bir uyumu vardır ve enerjiyi doğurur.
 Ha bana kalırsa Feng-Shuı:Çinli büyükannelerin pasaklı torunlarını düzene alıştırmak için icat ettikleri bir terbiye sistemidir.Bizim "bak o terlikleri yanyana düz koy,ayağından fırlatıp ters bırakırsan biri ölür"tehdidini savuran büyük annelerimizle aynı felsefeden hareket etmektedirler.
Feng Shuı, pusula yönlerini dikkate almayı saymazsak ki, kıble yönü bizim de çok özen gösterdiğimiz bir durumdur,bizim kültürümüze çok uygun bir öğreti.Transa geçen Türk kadını üç gün aralıksız temizlik yapabilir.Temel felsefe mutluluk ve bereket için evin, her köşesini düzenle-sil-süpür-havalandır ve aydınlat.Işıl ışıl olsun, mis gibi koksun.Temizlenip paklanmış bir evden daha çok bir kadını ne mutlu edebilir.Feng Shuı uygulamanın en kolay yolu:Sakin ve huzurlu olduğunuz bir gün yerleştirmek istediğiniz odaya odaklanın.Eşyaları yerleştirdiğiniz yerler de oturduğunuzda kendinizi rahat hissediyorsanız yerleşim doğrudur,başka bir yere geçmek istiyorsanız konum yanlıştır.Bir düşünün, son hallerini verinceye kadar evimizde ki odaları kaç kere değiştirdik.Feng Shuı'ye göre bunları hep doğru konumu bulmak için yapıyoruz.Diğer kurallar:
  • Sevmediğiniz eşyaları ya dönüştürün yada atın her gördüğünüzde sinirleriniz bozulmasın.
  • Bitkiler mükemmeldir ama kuruyan bitkiler, kuru çiçekler,çatlak-kırık objeler enerjiyi yok eder,atın.
  • Bozuk aletler sinirleri bozar,onarın veya atın.
  • Çok keskin köşelerden se yuvarlak formlar daha iyidir.
  • Evini temizle-düzenle-aydınlat-havalandır, bu mutluluğu ve bereketi artırır.
  • Aynalar doğru yere yerleştirildiklerinde güzelliği ve bereketi artırırlar.
  • Tekdüze mekanları zıtlıklarla hareketlendir.
  • Bu da bizim inancımızdan, mutluluk ve bereket için sahip olduklarına şükret ve onları paylaş.
 Antep işi ahşap çeyiz sandığımı beyaza boyamıştım hatırlarsanız.Çok güzel olmasına rağmen,enerjisi düşüktü.Fazla yang'dı,aydınlık,etkin ama bir şeyi eksik.Eksiği buldum.Tabi ya Ying,fazla beyaz, zıtlıktan yoksun.Onu eskitmek aklımdaydı ama acemi olduğum için cesaret edememiştim.Gözümü kararttım, Feng Shuı'den aldığım ilhamla onu  antiquinle eskittim.Offf muhteşem oldu. Sanırsınız 20 kişilik uzman bir ekip,altı ayda fırçalaya fırçalaya onu toprakta ki esaretinden kurtarmış.Abartıyormuyum ne?
Kahve ve siyah antiquing boyaları karıştırıp,eskitme yapılacak alana bolca sürdüm.Önce nemli bir bezle silmeye çalıştım.Korkunç bir görünüm ortaya çıktı.Sandıktan ümidimi kesmiştim ki,boyayı yıkayayım diye düşündüm.Bir kova su getirdim yanıma.Başladım bezi yıkayıp yıkayıp hırsla silmeye.Aman Allah'ım boya çıkmaya başladı.İstediğim kadar boya kalıntısı kalıncaya kadar devam ettim.Yaklaşık 3 kova suyla boyayı anca temizledim:).Nemli bezle bu işi başaran arkadaşlarıma gıpta ettim.
 Çinliler bu işi biliyor,biraz kara çalınca hakikaten enerjisi arttı sandığımın.Onu daha önce boyayıp,porselen güllerle süslediğim aynamla kombinledim.Çok güzel oldu.Bu yazıya bir Çin atasözü de yakışır dimi:
"Dünyada kusursuz iki insan vardır:Biri ölmüştür, öteki ise doğmamıştır".
Sevgiyle afiyette kalın inşaALLAH.

20 yorum :

  1. yazı da harika sandık ta elinize sağlık. "etraf temiz olsun elalem ne der sonra" annemin lafı aslında tüm annelerin düzgun olsun temiz dursun çinliler gelsinde annelerimizden işkence gorsunler bakalım çin işkencesini nasıl fellik fellik arayacaklar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) dimi ama.büyüklerimize haksızlık etmeyelim şimdi,düzen ve temizlik gerçekten insanı çok mutlu ediyor.ama yapan biz olmayalım :)

      Sil
  2. Sandık çok özel olmuş gerçekten de...
    Feng Shui felsefesini evimde uyguluyorum.Herkese tavsiye ederim.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim.deneyimli bir feng shuıcıden tavsiye almakta çok güzzel :)

      Sil
  3. Yazı da çok güzel, sandık müthiş. Sandıklara bayılırım zaten, bu başka güzel olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler nebihan ben de sandıklara bayılıyorum.bana babaannemi hatırlatıyorlar :)

      Sil
  4. her eve bu felsefe lazım, sandık oldukça şık olmuş :)
    bloguma da beklerim :D
    www.buelbisemodelleri.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. Yahu yazım tarzına mı hayran kaldım sandığına mı? Karar veremedim... Seni takip etmekten keyif duyucam... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende ziyaretlerinizden çok memnun olacağım.yazdıklarımın beğenilmesi nedense beni daha çok mutlu ediyor:)

      Sil
  6. Çok güzel olmuş, ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  7. Daha önceki sırf beyaza boyadığındada güzeldi. ancak bu şekilde yapışın dediğin gibi ayrı hava katmış. dahada güzel olmuş. emeğine sağlık...

    Senden cesaret alarak annemin evinde ne var ne yok boyanacakları ayırıyorum Evim anneme 1,5 saatlik mesafede ama olsun gider gelirim boyama için heryere giderim sanırım :)

    telefonluk var boyanması şart
    orta sehpa ( çekmeceli süper parça boyayım kendi evime alıcam
    katlı köşelikler gümüşlük ve bakırlıklar
    kitaplık
    tv sehpası
    sallanan sandalye
    sandalye
    şifonyer
    ayakkabılık
    dahada araştırıyorum hepsini boyayıp evi bembeyaz yapacağım bu taktiğinede bayıldım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biraz vaktiniz varsa çok keyifli bir şey.artık vazgeçtiğiniz bir parçayı alıyorsuz,ve onu istediğiniz bir forma dönüştürüyorsunuz.sonra bak bak doyamıyorsunuz :)

      Sil
  8. aklıma bişey takıldığında sana sorabilir miyim nasıl oluyor diye
    boyanı not aldım
    polisan x su bazlı parlak beyaz boya ( verniğe gerek olmuyormuş. )
    ilk önce zımpara yapıp verniğini siliyorum sonra sirkeli suyla siliyorum sonrasındada boyamaya başlıorum rulo fırçayla 4 kat boyuyorum sonrasındada süper görüntü elde ediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elbette sorabilirsiniz,ben de çok araştırmıştım boya başlamadan,doğru boyaları profesyonel boyacılarla konuşunca öğreniyorsunuz.tabi amatör kullanım için.ben yine de boyayı korumak için vernik kullanıyorum.aksi takdirde mobilyalar kullanışlı olmuyor.masa sehpa vs.üzerine birşey dökülünce iz kalabiliyor :(

      Sil