14 Ağustos 2013 Çarşamba

AHŞAP AYAKKABI KALIBI BOYAMA-AYAKKABI TARİHİ

Bana sorarsanız yüksek topuklu ayakkabıları, uyanık bir ortapedist icad etmiş olmalı:)Fakat araştırmalara göre, yüksek topuklu ayakkabıların şıklık amacıyla kullanılması 1533 olarak kayıtlara geçmiş.Floransa’nın ünlü ailelerinden  Medicis’lerin kızı Cetherine  bir dükle evlenecekmiş.Gelin görün ki Cetherine, minicik bir kızmış ve o görkemli tören de görünmeme tehlikesi varmış.Ailesi bu amansız dert için birçok kişiye başvurmuş.Cetherine törenin görkemi altında ezilmemeliymiş.Rivayete göre çareyi Leonardo da Vinci(bizde olaydı muhakkak Keloğlan bulurdu) bulmuş.Bu çare:Topuklu bir ayakkabıdır.Cetherine’nin görünüşünden etkilenen kadınlar daha orda topuklu ayakkabılara aşık olmuşlar.Ve topuklu ayakkabı, kadınsı olmanın alameti farikası olarak tarihte ki yerini almış.Daha sonra Avrupa'da topuklu ayakkabı,bir statü göstergesi olmuş.Zira zavallı işçi sınıfının zerafetle ne ilgisi olabilir ki!
Topuklu ayakkabıyla ilgili birçok belge olsa da,tarihi o kadar da net değil.(bu da benim haklı olabileceğimi gösteriyor)Örneğin:Mısırlı kasaplar yerdeki kandan ayaklarını korumak için;Moğol atlıları da üzengilerini daha iyi kavrayabilmek için eklemişler ayakkabılarına topukları. 
Ayakkabının tarihine gelince:İspanya'da 15 bin yıl önceye ait mağara resimlerinde ayakkabılar görünüyorsa da, dünyadaki en eski ayakkabı izine, kuruyan çamur içinde sertleşip günümüze kadar kalmış olarak Mezopotamya'da rastlanmıştır.Çok mantıklı:Muhtemelen kızgın güneşten başlarını korumak için şemsiye yaptıkları sıra da;kızgın kumdan ayaklarını korumak içinde ayakkabı yapmış olmalılar.
 Bu ayakkabı merağı da neyin nesi diye soracak olursanız,hemen anlatayım.Yaklaşık iki ay önce bit pazarına gittiğimden sözetmiştim.

Tezgahın birinde ki ahşap ayakkabı kalıplarını görünce nefesim kesildi,çook sevdim.Fiyat konusunda anlaşamadık,kardeşim Alatuğra bana kıyamadı,çatır çatır pazarlık yapıp aldı bana onları:)
Boyanıp süslenmeden de çok sevimliydiler.Fakat ablaları onları biraz süsledi, prenses gibi oldular.

Objeleri temizledikten sonra akrilik boya ve pon pon fırçayla boyadım.Desenler peçete dekupajı.Vernik su bazlı.Bu arada tabağı da ben boyamıştım,bakmak isterseniz:Burda 

Ay giden ilk astranot ayakkabılarını uzay boşluğuna bırakmış.Uzayda ne var bilmiyoruz ama bir çift ayakkabı başıboş dolaşıyor.Bu ayakkabıları onların kaybolmuş anısına atfediyorum:)
Bana mı öyle geliyor bilmiyorum ama,çok güzel oldular.İçimden onları kucaklamak geliyor:)
sevgiyle afiyette kalın...

13 yorum :

  1. Ahşap boyamaya yeni başladım ve tahmin edeceğiniz gibi elime ne geçerse boyadığım bir dönemdeyim..Annemin evinde de defalarca dolandım ne boyayabilirim diye ama babamdan kalan ayakkabı kalıpları hiç aklıma gelmemişti..Harika olmuşlar..Bende hemen anneme gidip o kalıpları sahipleneceğim şimdi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hemen ayakkabı kalıplarını evlad edinin.sizinkilerin tabi bir de değerli hatırası var :)

      Sil
  2. Ne ilginç bir fikir olmuş öyle...
    Yakında kocaları da boyarsak hiç şaşırmam

    YanıtlaSil
  3. çok güzel olmuş ellerinize sağlık çiçek desenlere bayılıyorum.

    YanıtlaSil
  4. arkadaşların hepinize teşekkür ederim.beğenmenize çok sevindim.sevgili evy craft bizimkiler elimde fırça beni gördüklerin de "eyvah sıra bize geldi"diye kaçışıyorlar:)

    YanıtlaSil
  5. yazılarin gittikçe sunay akınvari olmaya basladı:) süper baglıyorsun hikayeleri
    mavipotin

    YanıtlaSil
  6. Utanarak söylüyorum,Sunay Akını okumak hiç nasip olmadı.Hep aklıma düştü sonra başka bir kitabın sevdasına unutuverdim.Hemşeriyiz ya kan çekiyor herhalde.Doğu karadeniz uslubu ne da olsa :)

    YanıtlaSil
  7. hayır size öyle gelmiyor gerçekten harika olmuşlar. ben artık anladım tasarım sınır tanımıyor. yazınızı da zevkle okudum, elinize dilinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim hande.bloguma hoş gelmiş sefalar getirmişsin:)

      Sil
  8. Emine hanım muhteşem olmuş, ellerinize sağlık. bizde birşeyler yapmaya çalışıyoruz. www.hepsisanat.com adresimiz var ama sizinkilere gerçekten bayıldık.

    YanıtlaSil
  9. Elinize emeğinize sağlık çok güzel olmuş. Bende ayakkabı işiyle uğraşıyorum buralar bu işe merak sardım bende ahşap ayakkabı kalıbı bulmaya çalışıyorum. Bu boyamayı hangi boyalarla yapmalıyım yardımcı olurmusun?

    YanıtlaSil